Diari La Veu del País Valencià
Ábalos deixa en l’aire la gratuïtat de l’AP-7 a partir de 2020

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, deixa en l’aire la gratuïtat de l’AP-7 una vegada acabe la concessió de la via i passe a ser de l’Estat, el 31 de desembre de 2019, i ha anunciat que el seu departament impulsarà diferents estudis junt amb la Generalitat per a prendre la millor decisió.

“Aquesta és l’única via ràpida que tenim. Si al final acaba sent una carretera secundària més, ens faltarà la ràpida, no? Cal tindre estudis seriosos”, li ha explicat el ministre al diputat de Compromís Joan Baldoví en la sessió de control al Govern al Congrés. El diputat havia exigit al ministre un compromís amb la gratuïtat d’aquesta via una vegada passe a mans de l’Estat així com rebaixes als peatges en línia com els establits a Catalunya i noves connexions entre l’autopista i les carreteres nacionals 332 i 340.

El ministre ha assegurat que no hi haurà una altra pròrroga de la concessió, però que s’estudiaran les necessitats de trànsit, les connexions que necessita l’AP-7 i el cost de la conservació, un assumpte que en opinió d’Ábalos requereix una reflexió profunda perquè les partides per a manteniment han anat baixant. Tots aquestos estudis tindran en compte, a més, les disponibilitats pressupostàries, ha afegit.

Ábalos ha assegurat que com a ministre té una obligació amb tot l’estat espanyol, que vol corregir les desigualtats entre autonomies que tenen fonamentalment autopistes de pagament –com és el cas de Galícia– i altres amb totes les seues autopistes gratuïtes però que també cal “garantir la sostenibilitat” de les obres. Res és “gratis total”, ha subratllat, perquè tot té algun cost que cal pagar.

Quant a les connexions, ha explicat que seran objecte d’eixos estudis conjunts amb la Generalitat per si és necessari construir algunes noves o reformar les existents, encara que ha insistit en la idea que una via ràpida també té les seues limitacions en aquest sentit.

Baldoví ha assegurat que les explicacions del ministre no l’han deixat “tranquil”. “Ja sabia jo que l’ímpetu se li havia passat [al ministre] amb l’arribada al Ministeri”, li ha dit a Ábalos, d’origen valencià. El ministre li ha respost que va nàixer al País Valencià com podia haver nascut en un altre lloc i que la seua obligació és “amb tot Espanya”. “Volem corregir la situació i per això treballem en els Pressupostos de 2019; ací podem parlar de tot això”, ha afegit.

Comparteix

Icona de pantalla completa