Diari La Veu del País Valencià
El gripau d’esperons torna a ser detectat a l’Albufera de València després de més de 20 anys desaparegut

Biòlegs de l’Associació Herpetològica Timon (AHT) han redescobert la presència del gripau d’esperons (Pelobates cultripes) al Parc Natural de l’Albufera de València. Segons expliquen en una nota de premsa, feia més de 20 anys que no hi havia registres de la presència d’aquest amfibi en la zona, motiu pel qual se’l considerava extingit.

La troballa es va produir en primavera d’aquest any, en un estudi de la biodiversitat de les ‘mallades’ o concentracions temporals d’aigua dolça situades a la franja litoral del parc natural. “Durant la nostra investigació ens vam trobar per sorpresa amb capgrossos de gripaus d’esperons, fet que ens va alegrar perquè era la primera vegada que se’ls detectava després de 23 anys sense cap cita”, assenyala Ángel Gálvez, membre de l’AHT i també investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. “Vam dur a terme un control del desenvolupament d’aquestos capgrossos que ens va confirmar que es tractava de Pelobates cultripes, un estudi que finalment hem publicat a una revista científica”. A més, posteriors visites a aquestes concentracions d’aigua han confirmat també la presència de gripaus d’esperons adults i l’existència d’una població estable.

Aquesta espècie de gripau, que té una gran capacitat per a excavar i soterrar-se gràcies als esperons que té en les seues extremitats posteriors, és un dels amfibis més amenaçats del País Valencià a causa de la destrucció dels ecosistemes i de la urbanització desmesurada de les zones dunars de la costa, un dels seus hàbitats preferits. Tot i això, la capacitat per a amagar-se subterràniament podria explicar la seua aparent desaparició de l’espai protegit, ja que es tracta també d’un amfibi nocturn i de costums molt discrets.

“El redescobriment del gripau d’esperons, una espècie greument amenaçada, ens serveix per a confirmar la gran importància que té l’Albufera de València com a punt calent per a la conservació de la biodiversitat del nostre país, especialment en un grup tan desconegut per a la ciutadania com és el dels amfibis autòctons”, indica Luis Albero, president de l’AHT. També ha incidit que “les fortes pluges dels darrers dies són un bon senyal per al seu futur immediat, perquè emplenaran de nou d’aigua dolça les mallades i així s’assegurarà que podran criar sense problemes per la sequera que estàvem patint al llarg dels últims anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa