Diari La Veu del País Valencià
Més del 80% dels tuitaires consultats per Ribó estan a favor d’una taxa turística a València

“Una taxa turística de 2 euros, que és simbòlica per a qui ens visita, aportaria uns ingressos extra de 20 milions d’euros anuals a València que podríem revertir en vivenda social i en neteja. Les grans ciutats europees ja l’apliquen. Què n’opines?”. Era la pregunta que va llançar a Twitter aquest dimecres l’alcalde de València, Joan Ribó, i que ja té resposta.

Més del 81% dels tuitaires que han participat en l’enquesta estan a favor d’una taxa turística a València. En concret, un 55% n’està “plenament a favor”, mentre que un 26% ho considera “una opció interessant”. Per contra, només un 6% dels participants “no té clar” si vol que s’aplique l’impost i a un 13% “no li agrada la idea”.

La gent, però, no s’ha limitat a triar alguna de les opcions oferides per l’alcalde de València, sinó que també hi ha hagut qui s’ha animat a comentar:

La implantació d’una taxa turística, en l’agenda del Bloc de València

Precisament aquest dilluns, el Bloc de València (partit integrat en Compromís, la coalició a què també pertany Ribó) va destacar la seua defensa “de manera decidida” de la implantació d’una taxa turística a la ciutat durant la pròxima legislatura per a “pal·liar els efectes negatius que es deriven del turisme”, amb l’objectiu de reinvertir els ingressos en habitatge social o a millorar el servei de neteja.

Així ho van posar de relleu els regidors Isabel Lozano (Igualtat i Polítiques Inclusives) i Pere Fuset (Cultura Festiva), durant el debat ‘València-Palma, coordenades del canvi’, en què també va participar l’alcalde de Mallorca, Toni Noguera (Més per Mallorca).

La trobada va posar l’accent en com afrontar el problema de l’habitatge turístic i l’increment dels preus dels lloguers a València i Palma. Sobre aquest tema, Lozano va destacar l'”aposta ferma” del partit per la implantació de la taxa en la pròxima legislatura, de manera que “la legislació done marge perquè cada ajuntament puga establir-la o no”. Després de recordar que és un gravamen que s’aplica en les principals ciutats europees, la regidora del Bloc va subratllar que es tracta d'”una taxa simbòlica per a qui ens visita però vital per a mantindre la qualitat dels serveis municipals”.

“Creiem en un model per a València en el qual el turisme s’adapte a la ciutat, i no la ciutat al turisme”, va reivindicar Fuset, i va advertir que “a València no ens podem permetre que s’expulsen les persones dels barris a causa del lloguer turístic”.

En aquest sentit, els regidors van ressaltar l’anunci realitzat per Ribó, que, a partir de l’entrada en vigor de la Llei Valenciana de Turisme, totes les sol·licituds de compatibilitat urbanística per a l’obertura de nous apartaments turístics en la ciutat han sigut rebutjades per l’Ajuntament perquè no s’ajustaven al Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU), que estableix que les activitats econòmiques han de desenvolupar-se en planta baixa o en altura, sempre que no hi haja habitatges residencials baix.

Comparteix

Icona de pantalla completa