Diari La Veu del País Valencià
El pallasso, el segell identitari de Xirivella

Quan arriba novembre, els veïns de Xirivella saben que toca la Mostra de Pallassos i Pallasses. És, a hores d’ara, després d’un quart de segle des que s’iniciara la celebració del festival en 1993, un hàbit a qui ja ningú no vol renunciar. El públic és “fidel”, va exclamar la regidora d’Educació i Cultura de la localitat de l’Horta Oest durant la presentació d’aquesta 25a edició del festival. Els espectadors assidus a la fita cultural són, en bona mesura, els responsables que les sales, els carrers i les places s’òmpliguen de clowns per a provocar unes riallades que han servit per a cohesionar la població; sovint, són uns somriures terapèutics i d’altres, solidaris.

“Xirivella necessitava un projecte cultural que integrara un poc”, raona el director artístic de la Mostra, Vicente González San Francisco (San Fran). Era aleshores, l’any 1993, quan San Francisco, junt amb els professors de l’Escola Municipal de Teatre, es va posar a buscar idees que es pogueren materialitzar en un projecte cultural. Sobre la taula, hi havia una altra necessitat, més enllà de la recerca de la igualtat d’oportunitats. La localitat tampoc no posseeix un patrimoni arquitectònic, tret de l’església, destacable. La solució no estava lluny, només calia lligar realitats que ja es donaven per a trobar aquell projecte que acomplira els requisits que es perseguien. Xirivella no té grans catedrals, ni museus, ni escultures però hi havia clowns en formació. I, a més a més,”vam veure que el pallasso era un personatge al qual a tot Espanya no se li dedicava cap festival”, apunta San Fran, i “vam veure que aquest era el projecte”. Es va posar negre sobre blanc, el van dur a l’alcalde, aquest “es va il·lussionar moltíssim” i des del 1993 fins a aquest 2018 “tots els governs han donat suport” a la Mostra de Pallassos i Pallasses de Xirivella.

El festival, que enguany tindrà lloc del 3 a l’11 de novembre, ha aconseguit convertir-se “en un segell identitari”, destaca el seu director. La marca d’un poble que, com no sol ser habitual, arriba a través de la cultura i que, a més, ha servit per a cohesionar la població d’una localitat que ha rebut altes xifres de nouvinguts. Després de tants anys “la Mostra seria eixe patrimoni arquitectònic que no té i la gent que viu ací l’ha fet d’ella”. “El veí sap que quan arriba novembre ahí està el festival i –continua– molta gent s’adona que quan van per ahí i diuen que són de Xirivella la relacionen amb la cultura, amb els pallassos”. Això, és mire com es mire, “sempre és un orgull”, emfatitza amb gran satisfacció.

L’aparició, continuïtat i consolidació de la Mostra ha facilitat que el pallasso prolifere a Xirivella. / AJUNTAMENT DE XIRIVELLA

El clown ja tenia presència a Xirivella abans del naixement de la Mostra però es pot dir que l’aparició, continuïtat i consolidació del festival han facilitat que el pallasso prolifere a la ciutat. Al caliu de la Mostra s’ha creat l’Associació Més riure; l’Escola de pallassos Los hijos e hijas de Augusto “ha crescut moltíssim perquè, vinculada a un festival internacional, arrossega molta gent a formar-se gràcies al ressó que s’hi genera”, i també estan Les dones clown, que estan dirigides per Amaia Prieto, enumera San Fran.

Allò realment sorprenent és que molta de la gent que acudeix als cursos de clown no ho fa amb un afany de professionalitzar-se sinó perquè entenen aquesta formació com uns coneixement d’ajuda al creixement personal, “com una manera de ser més feliç i no només com una qüestió artística”, ressalta el director del festival.

Durant 25 anys de Mostra de Pallassos i Pallasses de Xirivella només hi ha hagut un moment d’amargor quan, com a conseqüència de la crisi econòmica i les retallades, no es va poder realitzar. Tot i això, es va recuperar l’any següent amb una “programació modesta” fins a aquest 2018 en què el festival gaudeix de bona salut, rep el suport de la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, l’àrea de Cultura de la Diputació de València i el Ministeri de Cultura. Les institucions apropen el muscle junt amb l’Ajuntament de Xirivella fins a aconseguir un pressupost de 48.000 euros per a poder configurar un cartell encapçalat per espectacles com el de Guillem Albà i La Marabunta, el darrer projecte de l’italià Leo Bassi i Marionetarium, un homenatge als pallassos del segle XX protagonitzat per titelles que ha sigut reconegut amb diversos guardons en festivals internacionals tant pel treball amb els ninots com pel seu vessant humorístic.

La programació no segueix una línia temàtica, sinó que ofereix a l’espectador un ventall ampli sobre les diferents maneres de fer el clown, explica el responsable artístic. Durant nou dies, en la 25a edició de la Mostra es pot gaudir des de propostes més tradicionals fins al pallasso més modern, passant pel clown més crític i el més sensible, buscant d’arribat a tot tipus de públic, des de l’espectador més menut al més adult.

Mostra i Mostreta

Entre el 3 i l’11 de novembre la Mostra Pallassos i Pallasses de Xirivella proposa nou espectacles per a adults començant per l’espectacle de Guillem Albà i la Marabunta. A la plaça de l’Alqueria Nova tindrà lloc el projecte Yee-Haw de La banda del otro mentre que al Teatre Municipal Pistacatro durà el seu darrer espectacle: Outono.

Leo Bassi, amb el seu El último bufón, arribarà al Teatre Municipal el 9 de novembre i Civi Civiac omplirà els carrers del municipi amb Gran Zampano, una acció itinerant a bord de la seua locomotora experimental. De nou al Teatre Muncipal, els polonesos de Pina Polar presenten Donna Quixota, una obra que travessa el teatre, la comèdia, el clown i el circ.

Entre el 5 i el 9 de novembre arribarà el torn de riure als més menuts amb tres propostes a càrrec de A saco producciones, La Troupe Malabó i Tarannà Teatre.

L’11 de novembre la Mostra proposa una marató de somriures, des de les 12.30 hores a la plaça Gerardo Garcés fins a la plaça de l’Ajuntament passant pel Teatre Municipal. Ale Hop Circo durà el seu premiat espectacle Imagina Circo i Marionetarium farà el seu entranyable homenatge als grans pallassos del segle XX amb Payasos de Madera, un espectacle de titelles que s’estrena al País Valencià. El punt final el posaran Los Barlou amb la màgia, els malabars i equilibris del Set Up. La cirereta la posarà la tradicional xocalatada de cloenda d’aquesta edició on la Mostra celebra un quart de segle de vida.

Paral·lelament, el festival acollirà el 8 de novembre les Clownferències a càrrec d’Amaia Prieto i Jesús Jara de l’Escola de Pallassos Los hijos e hijas de Augusto. I l’11 de novembre, abans de l’espectacle, tindrà lloc l’habitual esmorzar solidari per a donar suport al projecte Payasospital.

Comparteix

Icona de pantalla completa