Diari La Veu del País Valencià
Sagunt rep el Segell de Patrimoni Europeu en reconeixement a la integració cultural des del segle V a. de C.

El Consell del Patrimoni Històric que es troba reunit des d’aquest dijous a Elx (el Baix Vinalopó) celebrant un congrés on s’apleguen tècnics del Ministeri de Cultura junt amb responsables autonòmics ha aprofitat aquesta primera jornada per a atorgar a Sagunt (el Camp de Morvedre) el Segell de Patrimoni Europeu en reconeixement a la seua història. Així mateix, en el transcurs de la reunió, la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat, Carmen Amoraga, ha destacat que durant aquestos tres anys de l’actual legislatura la inversió total en cultura al llarg del territori valencià ascendeix a 68,5 milions d’euros.

Amoraga ha recordat durant la seua intervenció en la inauguració del Consell de Patrimoni Històric –reunit al Centre de Congressos ‘Ciutat d’Elx’– que la suma de les inversions directes i les transferències de capital del seu departament, a més de les cofinançades pel Feder (fons europeus) i l’esforç inversor del Consell en matèria cultural ascendeix a 68,5 milions d’euros en els últims tres anys. La responsable de Cultura ha afirmat que “aquesta quantitat ha impactat en tots els racons del nostre territori per a la conservació i recuperació del patrimoni cultural dels pobles i ciutats valencians, xicotets i grans, perquè en patrimoni cultural ens estem ocupant no tant de grans innovacions o gestos efímers com de la regeneració dels nostres béns patrimonials, allà on es troben, i d’asseure les bases d’una gestió planificada, racional i transparent”.

Les polítiques desenvolupades per la Generalitat en matèria de patrimoni han anat encaminades a “incentivar els processos de democratització i participació activa de la ciutadania, a fomentar la presència activa i la plena col·laboració entre totes les administracions i a apostar en ferm pel patrimoni com a element vertebrador i cohesionador del territori valencià”, ha matisat Amoraga. La directora general ha apuntat també que els objectius s’estan aconseguint “amb la redacció de nova legislació que cobreix les llacunes que existien i ajustant els textos existents a la realitat actual, i també amb l’increment dels recursos financers per a invertir en la protecció del patrimoni”.

En aquesta legislatura, s’ha aprovat el reglament que regula les actuacions arqueològiques i paleontològiques; el reglament que regula l’organització i el funcionament de la Junta de Valoració de Béns del Patrimoni Cultural Valencià; s’ha tramitat la Llei de protecció i promoció del Palmerar d’Elx; s’ha realitzat l’enquesta pròpia de pràctiques culturals, i s’ha engegat l’Observatori Valencià de la Cultura i el Patrimoni, per posar alguns exemples. En aquestos moments, a més a més, es treballa en l’avantprojecte de la Llei de Patrimoni Cultural i Museus, que és una norma ajustada a la necessitat d’aprofundiment democràtic, ja que compromet les administracions públiques a actuar, de manera coordinada i transparent, donant resposta a estratègies, plans i programes públics i a rendir comptes dels seus resultats, i institucionalitza la participació de la societat en el disseny de la política pública de patrimoni.

Sagunt, Segell de Patrimoni Europeu

Entre els punts de l’ordre del dia es trobava la concessió del Segell de Patrimoni Europeu a ciutats que han demostrat simbolitzar la història, la integració, els ideals i els valors europeus des dels orígens de la civilització fins a l’Europa actual. En el territori valencià, Sagunt ha rebut el Segell de Patrimoni Europeu perquè simbolitza el valor del comerç com un intercanvi de cultures i civilització des del segle V aC.

Sagunt ha sigut mereixedora d’aquest reconeixement perquè representa un dels valors “més significatius de la Unió Europea, com és el valor del comerç com a integració cultural, solidaritat i intercanvi d’idees respecte a la diversitat”.

A açò ha contribuït una sèrie d’iniciatives que ja estan vigents, com és el fet que Sagunt és Capital Valenciana de la Romanització per unanimitat de les Corts Valencianes. També està integrada per primera vegada en un itinerari cultural del Consell d’Europa, com és la Ruta dels Fenicis-Camí d’Aníbal. A més, forma part de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, impulsada per la Comissió Europea, una iniciativa cabdal per a destacar la importància internacional del patrimoni industrial del municipi.

Comparteix

Icona de pantalla completa