Lluís Llach torna a València per a participar en una campanya d'ACPV per l'alliberament dels 'Jordis'

Acció Cultural durà la projecció del documental '20S' a diversos municipis per a donar a conéixer i qüestionar els motius pels quals Sànchez i Cuixart es troben en presó provisional
/ València
26 octubre 2018 01:00h

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha emprés una campanya contra la presó provisional del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'exlíder d'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) i president del grup parlamentari de JxCat, Jordi Sànchez, perquè considera que no existeixen "proves fàctiques" que la justifiquen. La iniciativa "no és en defensa del que dien l'ANC o Òmnium" sinó per la "llibertat d'expressió": "Les idees, en democràcia, no es combaten amb la presó".

Com a part d'aquesta campanya, i en el marc del Festival Cinema Ciutadà Compromés d'Acicom en el qual col·labora ACPV, el cantautor i exdiputat de JxCat Lluís Llach torna a València per a participar en una taula de debat aquest dissabte, 27 d'octubre i, junt amb l'advocat defensor de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, participarà aquest dissabte en la projecció del documental '20S', a les 17 hores, sobre la mobilització que va tindre lloc als voltants de la Conselleria d'Economia durant l'escorcoll per part de la Guàrdia Civil. També assistirà el guionista de la cinta, Luis Alcarazo.

Així ho han anunciat aquest divendres en roda de premsa el coordinador d'ACPV, Toni Gisbert, i la vicepresidenta d'Acicom, Emilia Bolinches. Gisbert ha assenyalat que les protestes del 20 de setembre de 2017 són la "base de la justificació" del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per a mantindre la presó provisional dels 'Jordis'.

"El documental qüestiona aquesta base", ha indicat Gisbert, ja que ha assenyalat que en el processament es fa referència a un "ús de la força", mentre que "les imatges reals demostren exactament el contrari", perquè "no hi ha destrosses ni violència" en l'actuació de Cuixart i Sànchez, ha subratllat. Així, la cinta "qüestiona" la presó per a tots dos.

Gisbert ha recalcat que les protestes del 20S van ser "espontànies" i no estaven organitzades per l'ANC o Òmnium. A més, ha destacat que Sànchez i Cuixart, "de manera voluntària", van intentar mitjançar perquè no hi haguera violència i es dissolguera la concentració" davant la conselleria d'Economia, una actitud que veu "exemplar". "Ningú és capaç fins ara de mostrar una sola imatge en la qual Jordi Cuixart i Jordi Sànchez digueren alguna paraula o tingueren alguna actuació violenta. Repte a trobar eixes imatges, perquè no existeixen", ha agregat.

Campanya de llarga durada

El coordinador d'ACPV ha explicat que l'entitat portarà el documental a diversos municipis dins d'una campanya que es prolongarà diversos mesos i que naix amb la vocació de donar a "conéixer i qüestionar un relat els fonaments del qual, de realitat fàctica, són com a mínim qüestionables". Així, el coordinador d'ACPV ha insistit que la intenció d'aquesta entitat no és "defensar el que diuen l'ANC o Òmnium sinó defensar el seu dret a dir-ho, a mobilitzar sempre de forma pacífica, com ho han fet" Sànchez i Cuixart.

Gisbert ha enumerat dos motius per a emprendre aquesta iniciativa. D'una banda, la "preocupació" que genera a ACPV el fet que "es normalitze" que pot ser un delicte el fet que "dos líders socials organitzen mobilitzacions cíviques" quan "les mobilitzacions de l'ANC i d'Òmnium durant anys s'han conegut per l'absència de violència" i com a "exemplars". En segon lloc, a ACPV li "preocupa l'extensió d'ideologies d'odi" i "de radicalitat" a Europa que "deshumanitzen el contrari". En aquest sentit, ha criticat que "algunes forces polítiques intenten estendre aquestes ideologies amb interessos electorals". Com a exemple, Gisbert s'ha referit al president del PP, Pablo Casado, que "fa dos dies va acusar de colpista" el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. A més, al País Valencià "hem escoltat declaracions del PP o de Ciutadans molt preocupants" en les quals "transmeten la imatge que la democràcia no és justa si no guanye jo". "Ací, hi ha representants polítics que no entenen la diversitat d'opinió", ha lamentat.

La justícia "no pot ser intocable"

Sota aquestes premisses, ACPV pretén "que es parle d'un procés judicial" que no creu que "s'atinga als principis de llibertat o que siga garantista de drets". "Pots estar molt en contra del que defensen (els 'Jordis')" però "les idees en democràcia no es combaten amb la presó" sinó "amb debats, amb paraules", ha agregat Gisbert, per a qui Llarena "està intentat crear una realitat que no existeix".

next