Diari La Veu del País Valencià
L’últim maldecap del Consell: què fer amb els ‘falsos funcionaris’ de les reversions

Prioritzar els serveis públics front a la gestió privada. Aquesta és la premissa que guia les polítiques del Botànic des del seu naixement i que en els darrers tres anys ha marcat el camí a l’hora de desenvolupar el seu pacte de govern. Els partits que configuren l’acord –PSPV, Compromís i Podem– tenien clar que el seu programa de govern capgiraria les polítiques que el PPCV va implantar durant els passats mandats adreçades a deixar en mans de gestors privats o concertats serveis com ara l’educació o la sanitat. Malgrat la voluntat del govern valencià, aquesta màxima en alguns casos s’ha topat amb els tribunals –com s’ha vist amb les mesures del conseller d’Educació, Vicent Marzà, a l’hora de reduir els concerts educatius– i en altres ha generat problemes amb què la Generalitat no comptava.

La reversió de l’Hospital la Ribera, d’Alzira, el passat mes d’abril –engegat per l’aleshores consellera de Sanitat Carmen Montón– va significar per al Consell trencar amb un model de gestió del passat i complir amb una de les seues promeses electorals. No obstant això, el modus operandi que es va adoptar per a fer que la totalitat dels serveis del centre hospitalari foren assumits per la Generalitat ha generat malestar entre alguns treballadors del centre hospitalari. L’opció per la qual es va decantar Sanitat, en el seu moment, va ser la de mantindre els quasi 1.600 treballadors que la gestora privada tenia contractats i integrar-los en l’Administració sota la categoria de Personal a Extingir. Aquesta fórmula, segons va explicar en el seu moment el Consell, permetia que l’hospital prestara els mateixos serveis l’1 d’abril que el 31 de març, data de finalització del contracte amb la concessionària.

Així doncs, ara com ara, aquest personal ocuparà el seu lloc de treball, si vol, fins que es jubile. És a dir, es converteixen en ‘falsos funcionaris’, atés que tenen el treballl garantit tot i no haver superat cap procés selectiu. Aquesta solució ha posat en peu de guerra alguns interins i opositors perquè consideren que es vulneren els principis de mèrit, capacitat i igualtat que tot procés públic ha de respectar. De fet, aquest col·lectiu ha convocat el pròxim 15 de novembre una manifestació en la plaça de l’Ajuntament de València per a mostrar el seu malestar davant la falta “de justícia, igualtat i transparència” en aquest procés.

Alternatives per als ‘nous treballadors públics’

El cas dels treballadors de l’Hospital Alzira ha motivat el pronunciament del Consell Jurídic Consultiu (CJC). L’organisme considera que el personal afectat sols podrà adquirir la condició de fixe mitjançant la superació de proves. El CJC també ha criticat l’article que Igualtat ha impulsat en la Llei d’Acompanyament del 2019 en el qual estableix l’entrada automàtica a l’Institut Valencià d’Atenció Social Sanitària (IVASS) dels empleats dels centres de diversitat funcional amb gestió privada que s’integraran en un futur en la xarxa pública.

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, va explicar aquest divendres en la roda de premsa posterior al ple del Consell que, en el cas del centre de salut mental d’Albocàsser (l’Alt Maestrat) –que recentment s’ha integrat en la xarxa pública–, ja s’ha acordat amb el personal que, tot i que de moment seguirà treballant al centre, haurà de superar un procés selectiu si vol tindre un lloc fixe. “Aquesta podria ser la fórmula a aplicar, totalment diferent a la que es va fer amb el personal de Ribera Salud. És obvi que el volum i la infraestructura feia d’aquest cas, un cas diferent”, va manifestar Oltra.

L’alternativa defensada per la també consellera d’Igualtat contrasta amb un informe de l’Advocacia d’Hisenda que assegura que no és possible que els llocs que ocupen aquestos treballadors, per la seua circumstància, se sotmeten a convocatòria pública. Els lletrats consideren que els llocs de treball que es proveiran a través d’una oposició hauran de ser uns altres als que ja estan creats i s’hauran d’incloure en la corresponent Oferta d’Ocupació Pública.

Enmig d’aquest conflicte, el Consell està treballant per a trobar una fórmula que unifique els criteris a seguir en futurs casos, com ara la reversió de l’Hospital de Dénia. Segons va explicar Oltra, aquesta fórmula s’introduirà en el projecte de Pressupostos de 2019 que s’aprovarà en el ple del Consell, que tindrà lloc el pròxim dimecres, 31 d’octubre.

Comparteix

Icona de pantalla completa