Diari La Veu del País Valencià
Benissa visibilitza les estisoradores i totes les feines històricament assumides per les dones

Les estisoradores són les persones que estisoren els penjolls de raïm, és a dir, que aclareixen els penjolls i en lleven els grans defectuosos. A Benissa (la Marina Alta), aquestes dones –qui ha dut a terme aquesta feina majoritàriament– són una part important de la història del poble, ja que han contribuït al seu sosteniment i creixement. Des de l’Ajuntament de Benissa expliquen que encara queden dones que estisoren: “Poques, però en tenim”. També existeix una empresa local que comercialitza raïm de taula i que té dones treballant en l’estisorada.

Com a homenatge a totes les estisoradores i a “totes les dones benisseres que, amb la seua feina, van millorar les condicions de les seues famílies i van obrir el camí per a les dones que vindrien després”, el consistori va publicar en març un documental gravat i editat per La Nana Serveis Audiovisuals. Aquest treball recupera la memòria d’aquestes dones i reivindica “totes aquelles feines invisibles i sovint invisibilitzades que han sigut històricament assumides per les dones”.

>

Una placeta dedicada a les estisoradores

Des del consistori expliquen que el projecte de les estisoradores de Benissa segueix avançant “en honor de la visibilització i el reconeixement de les dones, a la vegada que recupera el patrimoni històric local”. Dins d’aquest projecte s’emmarca la inauguració de la placeta Les Estisoradores, situada en la confluència dels carrers Sant Francesc, Miguel Hernández i Pare Antoni, una placeta dedicada “a la figura de les dones que treballen i que van treballar al camp el raïm moscatell per a la seua posterior comercialització”. Aquesta decisió es va aprovar en la Comissió d’Organització del dilluns 17 de setembre, amb el suport unànime de totes les forces polítiques.

La inauguració de la placeta de Les Estisoradores té lloc aquest dissabte i comptarà amb la participació de Josefa Vengut, que representa el grup de dones estisoradores de Benissa. En una entrevista publicada en Levante-EMV, Pepita assegura que està encantada amb l’esforç de l’ajuntament per a reivindicar aquestes dones i remarca que treballar en un món “molt masculinitzat i tradicional” els va servir per a prendre consciència i avançar cap a l’emancipació de les dones.

La placeta Les Estisoradores està situada en la confluència dels carrers Sant Francesc, Miguel Hernández i Pare Antoni. / AJUNTAMENT DE BENISSA

Trobades d’estisoradores per a trencar la invisibilitat de les dones en el món rural

L’octubre passat, Benissa va celebrar la primera Trobada d’Estisoradores en “un ambient festiu i per a homenatjar la figura de la dona que estisorava però que també treballava a casa, i criava i cuidava la família”, segons ho van descriure des de l’ajuntament. Així, al municipi es van aplegar les dones que netegen els penjolls de raïm, un ofici tradicional que aquest poble vol reivindicar amb força. A més, l’acte va servir per a trencar la invisibilitat de les dones al món rural.

Un any després, aquest poble de la Marina Alta acull la segona Trobada d’Estisoradores –prevista per al cap de setmana del 20 i 21 d’octubre, però ajornada fins al 27 per l’episodi de gota freda–. Aquesta celebració, així com la inauguració de la placeta, està alineada amb les accions del Pla d’Igualtat 2015-2019 i es correspon a plantejaments vistos en els apartats d’Urbanisme amb perspectiva de gènere. També encaixa amb l’objectiu d’incorporar més noms de dones als espais públics.

La responsable d’Igualtat, Belén Ivars, destaca l’èxit de les propostes que “ajuden a recuperar la història del nostre poble reconeixent el valor i l’esforç del col·lectiu de les Estisoradores de Benissa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa