Diari La Veu del País Valencià
La falla Borrull-Socors de València demana que els homes puguen ser fallers majors

El president de la falla Borrull-Socors de València, Sebas Marín, ha assegurat que la figura de faller major, que ha introduït la comissió en el seu funcionament intern, és una “necessitat constitucional” per a consagrar la igualtat en tots els àmbits, ja que fins ara solament les dones poden optar a aquest càrrec. Aquesta decisió, que solament és aplicable en aquesta comissió integrada per mig centenar de fallers i falleres, permet que a partir d’ara un home o un xiquet puguen optar als càrrecs representatius de faller major o faller major infantil.

Perquè aquesta figura puga tindre rang oficial i el reconeixement de la Junta Central Fallera (JCF), l’organisme que gestiona la festa, hauria de ser prevista en el reglament de funcionament i ser aprovada per un congrés faller. Una altra opció, segons ha manifestat Sebas Marín a EFE, és que les institucions falleres creguen en la igualtat real entre els ciutadans, homes i dones, i l’admeten de facto per aplicació de la filosofia que emana de la Constitució Espanyola.

Encara que no han tingut mai una demanda seriosa d’un home que volguera ser faller major, el president de Borrull-Socors ha explicat que la modificació d’estatuts que va aprovar el cap de setmana passat la seua comissió “és una adaptació al segle XXI per a treballar la igualtat i la perspectiva de gènere i ha consistit simplement a eliminar la paraula “femení”, la qual cosa implica que qualsevol, siga home o dona, pot ser el representant major” de l’entitat.

El regidor de Festes i president de la Junta Central Fallera (JCF), Pere Fuset, ha declarat que la decisió de Borrull-Socors és, de moment, “una reflexió interna d’una comissió”, ja que únicament un congrés faller, convocat per la presidència de les falles de València, pot modificar el reglament. A més, ja es va plantejar una proposta de celebrar un congrés però va ser rebutjada en 2017 pel 86% de les comissions. Sebas Marín ha indicat que en l’Assemblea de Presidents del mes d’octubre, que se celebrarà el 30 d’octubre, la falla Borrull-Socors defensarà aquesta proposta de faller major en aplicació de la normativa d’igualtat entre homes i dones.

En unes sessions celebrades el cap de setmana passat, la falla Borrull-Socors va aprovar una sèrie de canvis i actualitzacions del seu reglament intern per a acabar amb l'”immobilisme que impera en l’Assemblea de presidents, però que no sabem si preval o no en el món de la festa, ja que mai no ho hem preguntat directament als fallers i falleres”, ha afirmat Sebas Marín. El president de la falla ha destacat que els membres de la comissió estan “sorpresos de la magnitud que ha tingut aquesta decisió de Borrull-Socors”. “Dins del món faller hem tingut més reaccions negatives, ja que ens han arribat a dir estúpids, però hem rebut més reaccions positives de fora del món faller, que ens han dit valents”, ha assenyalat Marín.

Fuset ha donat la benvinguda a aquesta proposta com a “reflexió positiva” que demostra que “algunes comissions volen anar més ràpid a l’hora de plantejar determinades qüestions” però ha insistit que la modificació del reglament faller “no és una qüestió política, sinó una decisió dels fallers”. El president de Borrull-Socors ha afegit: “Hauríem de preguntar-nos si, a més, la Fallera Major de València és representant dels fallers o de la ciutat, perquè si és de la ciutat, també hauríem de preguntar els no fallers sobre la igualtat de gènere”.

Comparteix

Icona de pantalla completa