Diari La Veu del País Valencià
‘La Nostra Memòria’; una videoteca contra l’oblit de la repressió franquista

La Diputació de València ha impulsat el projecte d’arxiu audiovisual ‘La Nostra Memòria’, que naix impulsat per l’àrea de Memòria Històrica amb la voluntat de constituir-se com un banc audiovisual “viu” que arreplegue les vivències de testimonis i familiars “relacionats amb la lluita per les llibertats públiques a Espanya des de 1939 fins a 1975”. Així, aquesta memòria audiovisual busca “contribuir a impedir l’oblit, a reparar i a escoltar les veus que en el seu moment van ser silenciades”.

Les entrevistes estan disponibles en el portal web de memòria històrica de la Diputació i es pot accedir a elles tant pel nom de la persona com per la temàtica del seu testimoniatge.

Una de les 34 històries arreplegades en ‘La Nostra Memòria’ és la d’Ángel, un home que va ser detingut en intentar passar la frontera francesa en octubre de 1975, amb prou faenes, dies abans de la mort de Franco. Despres de la detenció va patir “tortures i una pena de presó de dos anys sense cap judici que la legitimara”, han explicat des de la corporació.

Amb aquest projecte s’han cobert diferents escenaris de l’àmbit repressiu, des de la lluita política fins a la situació de la dona, així com la discriminació lingüística i sexual o la lluita sindical, entre uns altres. Segons el coordinador del projecte, Valentí Figueres, aquestes entrevistes “seran la forma de mirar i entendre el que va ser la dictadura en el futur”. “Milers de fragments de vídeos quotidians conformen l’ecosistema de la nostra memòria”, ha destacat Figueres, que ha manifestat que la història “no l’han d’explicar solament els historiadors”.

‘La Nostra Memòria’ és un dels projectes que té en funcionament l’àrea de Memòria Històrica de la Diputació de València des de 2015. Així mateix, ha participat en relats com ‘Fills del Silenci’ i en projectes entre els quals destaca la base de dades allotjada en la web de l’àrea i la recentment estrenada Oficina d’Atenció a les Víctimes de la Guerra Civil i el Franquisme.

Comparteix

Icona de pantalla completa