Diari La Veu del País Valencià
Un assaig sobre Josep Pla i una novel·la al voltant de la Batalla de València guanyen els Premis Octubre

Antoni Martí Monterde, Carles Mulet, Salvador Company, Neus Nadal i Queralt Riera són els guanyadors dels 47ns Premis Octubre d’assaig, poesia, narrativa i teatre, respectivament.

Aquest dissabte té lloc la cerimònia de lliurament dels Premis Octubre al Saló noble del Palau de l’Exposició a València des de les 19.30 hores (Fotogaleria). El jurat que ha atorgat el Premi Joan Fuster d’Assaig estava format per Marina Garcés, Txema Montero, Javier Pérez Royo i Josep Ramoneda. L’obra guanyadora, Les ciutats de lluny de Josep Pla, d’Antoni Martí Monterde (Torís, 1968), ha sigut escollida entre un total de 22 originals presentats. Els membres del jurat han valorat “l’excel·lent retrat que s’ofereix del paisatgista Pla, que combina una escriptura de poètica de viatge amb una sociologia sobre la ciutat”.

Per altra banda, el jurat que ha atorgat el Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia estava integrat per Vicenç Altaió, Anna Ballbona, Isabel Garcia Canet, Jordi Marrugat i Ricard Mirabete. L’obra guanyadora, Naixement d’Islàndia, de Carles Mulet (Gata de Gorgos, 1953), ha sigut escollida entre un total de 111 originals presentats. Els membres del jurat han valorat que “és un cant a la pàgina en blanc, a l’illa d’Islàndia com a símbol del naixement del cosmos i del llenguatge i, al mateix temps, de la seva destrucció com avui s’esdevé”.

El jurat que ha atorgat el Premi Andròmina de Narrativa estava compost per Borja Bagunyà, Anna Moner, Esteve Plantada, Marina Porras i Joan Todó, els quals han designat com a obra guanyadora Fons de formes, de Salvador Company (València, 1970), que ha sigut escollida entre un total de 94 originals presentats. Els membres del jurat han valorat “l’aposta experimental i la precisió en la construcció dels textos. També en destaca la reflexió sobre com la manera de narrar és un acte polític”. El text guardonat fa un viatge als anys de la Batalla de València.

Finalment, el jurat que ha atorgat el Premi Pere Capellà de Teatre estava format per Abel Guarinos, Joan Guasp, Carme Planells i Aina Tur, un jurat que ha decidit concedir-lo ex aequo a dues obres: Salvatges, de Neus Nadal (Esporles, Mallorca, 1985), i L’amor (No és per mi va dir Medea), de Queralt Riera (Barcelona, el Barcelonés), que han estat escollides entre un total de 78 originals presentats. Els jurats han valorat de Salvatges que “l’autora genera un correlat entre la natura i l’ànima de les seves protagonistes amb una gran força dramatúrgica”. Mentrestant, sobre L’amor (No és per mi, va dir Medea) han destacat “la profunditat literària, la força poètica i la capacitat de suggerir la tragèdia vital de la seva protagonista”.

Comparteix

Icona de pantalla completa