Diari La Veu del País Valencià
Bloqueig del PP perquè els ciutadans coneguen les contractacions de la Generalitat per la web
RedactaVeu / València

Davant aquest vot en contra del PP, la diputada del PSPV-PSOE, Eva Martínez, ha destacat que “suposa que segueixen permetent que trames corruptes continuen saquejant les arques públiques dels valencians i que la línia roja de Fabra és cada vegada més falsa”.

Per a Martínez, “existeixen mitjos informàtics i tecnològics suficients perquè, si hi haguera una voluntat real i un compromís seriós per part del Consell, la Generalitat podria posar a la disposició de tots, de forma fàcil i senzilla, tota la informació relativa a la contractació pública”.

Al mateix temps ha incidit que “si la transparència fora absoluta i real, els diputats no hauríem de sol·licitar tota aquesta informació a través de Les Corts ni, molt menys, haver d’acudir als tribunals per exigir el nostre dret a obtenir-la”.

Martínez ha posat l’accent que “els valencians ens hauríem estalviat molts diners, a més de credibilitat, si en la web s’hagueren penjat i publicat els expedients complets dels contractes subscrits amb Orange Market, amb l’Institut Noos, els d’Emarsa, la Fórmula 1, la Societat de Projectes Temàtics, Cacsa o els que van ser gestionats per Blasco al seu pas per diverses conselleries, entre d’altres”.

En aquest sentit, ha subratllat que “l’opacitat era la llera indispensable perquè diverses trames corruptes camparen a ple per totes i cadascuna de les conselleries de la Generalitat, perquè uns pocs saquejaren les arques públiques, amb la complicitat del govern del PP, que per acció o omissió, van participar i van consentir aquest saqueig”.

Opacitat de l’administració

Per tot açò, la diputada socialista ha apuntat que “el resultat d’aquesta opacitat és la llarga agenda judicial, que tant li pesa a Fabra, de membres del govern del PP que passen més temps als jutjats que a Les Corts”.

També ha assenyalat que “els valencians no ens mereixem un govern més preocupat en la seua agenda judicial, o de com dilatar els tràmits judicials, que de treballar perquè els més de 700.000 valencians troben ocupació”.

Davant aquesta situació, Eva Martínez ha destacat que “el nostre objectiu amb aquesta proposta és dotar de major transparència i publicitat la gestió dels recursos públics, a través de la posada en funcionament i la millora d’eines informàtiques que permeten un absolut coneixement per part del ciutadà de tots els processos de contractació”, mentre que, per contra, “durant els últims 18 anys, el PP ha treballat en sentit contrari, exercint el poder polític i executiu sota la més absoluta opacitat”.

En concret, la PNL presentada pel grup socialista insta al Consell a incloure en la documentació que es publica en la web no solament els anuncis de contractació i licitació sinó també els informes tècnics i els acords de la mesa de contractació; que existisca un enllaç a un registre històric on es puguen consultar contractes i expedients anteriors; que el sistema siga fàcil i accessible per a tots els ciutadans i que, a més, no s’exigisca realitzar un registre previ.

Al mateix temps, Eva Martínez ha mostrat la seua estranyesa posat que “si el PP és tan transparent com assegura, no podem entendre per què ni tan sols facilita els contractes a la Sindicatura de Comptes; així com per què l’organisme Transparència Internacional ens situa en l’últim lloc quant a transparència”.

De fet, ha apuntat que “si hagueren complit amb la llei i hagueren penjat els contractes d’Orange Market, ens haguérem assabentat d’on organitzaven els actes electorals”, mentre ha destacat que “veig que no creuen en la transparència, que pensen que no és bé que els ciutadans coneguen com actuen els representants públics”.

No obstant açò, ha incidit també que “ara no els queda un altre remei que anunciar portals de transparència, com a altres països, perquè existeix una crisi de legitimitat democràtica davant els nombrosos casos de corrupció que esguiten” el País Valencià i ha subratllat que Fabra “fart que els ciutadans li criden de tot, ara vol que li criden Alberto”.

Comparteix

Icona de pantalla completa