Diari La Veu del País Valencià
L’alcalde d’Alacant imposa col·locar la bandera d’Espanya en l’acte on participava Roger Torrent

El president del Parlament català, Roger Torrent, ha advocat per un “futur per construir junts” amb motiu de l’acte de celebració del 600 aniversari del naixement de la Generalitat, celebrat aquest diumenge a Alacant dins de la clausura del congrés La Veu del Regne, una cerimònia on també ha participat l’alcalde d’Alacant, el popular Luis Barcala, qui abans ha donat instruccions perquè es col·locaren a l’escenari banderes d’Espanya, de la ciutat i del País Valencià, ja que l’organització no tenia previst posar-ne.

Torrent (ERC) ha participat en aquesta commemoració organitzada per la Universitat d’Alacant amb la col·laboració de les universitats públiques valencianes i institucions com les Corts el president de les quals, Enric Morera (Compromís), també ha sigut protagonista, al costat de l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala (PP).

El president del Parlament de Catalunya, en unes breus declaracions abans de començar l’homenatge als sis segles de Generalitat Valenciana al saló Felipe II de l’alacantí castell de Santa Bàrbara, Torrent s’ha referit únicament a l’acte històric i davant els periodistes ha refusat respondre a qüestions d’actualitat.

En aquest context, el president del Parlament català ha reivindicat el “passat comú i molt potent dels diferents territoris i diferents països en un context mediterrani de molta potencialitat en el seu moment”. Ha continuat que “600 anys després també hi ha moltes coses en comú” i ha defensat “incentivar i enriquir les relacions entre els Parlaments (català i valencià) i el conjunt dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó”.

“No solament tenim un passat gloriós i comú sinó que segur molts projectes de futur comú també”, ha insistit Torrent, qui en el seu discurs davant autoritats i acadèmics ha subratllat que el repàs de la història permet conéixer millor el present i ha afegit que l’ocorregut fa segles “inspira per a solucions polítiques” a conflictes actuals, que s’han de defensar mitjançant el “diàleg”. S’ha referit a les “relacions entre el País Valencià i Catalunya”, “dos pobles veïns” que comparteixen molts reptes i interessos.

Per la seua banda, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, ha rememorat el “passat gloriós de l’antic Regne de València”, que en 1418 amb Alfonso El Magnànim va crear la institució de la Generalitat Valenciana amb una finalitat fiscal i financera, encara que amb el pas del temps va adquirir un caire netament polític.

Morera ha agraït a Torrent la seua participació en l’acte –”és un gran honor tindre el president del Parlament de Catalunya”, ha dit– i ha comentat que la seua presència s’emmarca dins d’una “normalitat absoluta”, igual que durant els últims dies han estat autoritats d’altres territoris de l’antiga Corona d’Aragó, inclosos Sardenya i Sicília.

També ha pres la paraula la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern dels Illes Balears, Fanny Tur, qui ha reivindicat el passat comú d’aquestos territoris.

Barcala “imposa” banderes en l’acte

Abans de començar l’acte, l’alcalde d’Alacant, el popular Luis Barcala, “ha imposat” la presència de les banderes d’Espanya, del País Valencià i de la ciutat en la tarima dels conferenciants, segons han assenyalat fonts del consistori, ja que els organitzadors no tenien previst situar cap ensenya en aquest espai. De fet, la síndica de Ciutadans a les Corts, Mari Carmen Sánchez, s’ha esborrat de l’acte adduint que era una “proclama independentista”.

Barcala ha defensat en el seu discurs l’Espanya autonòmica i la Constitució i, davant el president de les Corts, ha reclamat traslladar a Alacant i Castelló de la Plana més institucions autonòmiques, ja que, a dia de hui, solament hi ha una radicada: el Síndic de Greuges i “no és suficient”. “La presència d’institucions autonòmiques a Alacant ha de créixer, precisament, perquè és important consolidar el sentit de pertinença dels alacantins” al territori valencià, ha dit Barcala abans de defensar “eixa vertebració autonòmica de la qual tant es parla i de la qual tan poc es fa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa