Diari La Veu del País Valencià
Esquerra demana a l’Aplec del Puig gestionar un país i no una autonomia

L’aplec que organitza Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) des de fa tres anys (Fotogaleria), quan va agafar el relleu al PSAN, ha esdevingut un acte en què s’ha posat en el centre del discurs de tots els intervinents el País Valencià i la necessitat d’eixir de la “cruïlla política” en la qual es troba com a conseqüència de factors com el procés de Catalunya o el creixement de l’extrema dreta, ha explicat ERPV en un comunicat.

L’escriptora Gemma Pasqual ha comandat l’acte polític del 59é Aplec del Puig a la Muntanyeta de la Patà, que ha tingut lloc aquest diumenge. Pasqual ha arrancat els aplaudiments del públic només començar quan ha dit: “No volem tindre preses i presos polítics”. Al seu torn, la jove Núria Marín, membre de la Permanent del Jovent Republicà i portaveu d’Universitats per la República, ha pres la paraula per a agrair al País Valencià la seua fermesa en la lluita contra el feixisme. “I no deixeu que ningú vos done lliçons des de Catalunya, vosaltres heu sigut i sou exemple de dignitat en la lluita antifeixista”, ha dit, per a seguidament recordar la multitudinària manifestació de la vesprada del passat 9 d’Octubre que, apunten, “estigué a punt de no celebrar-se”.

El president del Consell preautonòmic del País Valencià, Josep Lluís Albinyana, que ha sigut la figura central de l’acte, ha eixit a l’entaulat acompanyat pels crits de “president, president” del públic assistent. Albinyana ha afirmat que “quelcom tremola als nostres peus perquè el procés de Catalunya ha fet trontollar l’estat espanyol”. Albinyana ha afegit que “no podem callar, no podem autocensurar-nos” i ha parlat dels “quatre murs que ens limiten i ens envolten: l’església, l’exèrcit, la corona i la corrupció”. “Una església que ja en 1877 ajusticiava el mestre Ripoll, un exèrcit que des que acabà la segona guerra mundial es dedica a exercir la violència cap a l’interior i que al segle XXI no té sentit”.

“Jo, la baralla, preferisc que s’acabe amb la sota”, ha dit Albinyana, qui ha fet un al·legat contra la monarquia borbònica. “He promés no mirar la història”, ha assegurat per a centrar-se en el quart mur, el de la corrupció, “la corrupció d’aquells polítics que treballen per a posar-se de perfil davant les pressions dels mass media“.

L’acte ha finalitzat amb la intervenció del president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, qui ha fet balanç dels 3 anys de Govern del Botànic: “Tres anys sense la reciprocitat de TV3 i IB3, tres anys immersos en l’apartheid lingüístic que suposa l’exempció, i tres anys en els quals la reforma de la llei electoral ni està ni se l’espera. Tres anys en els quals “seguim pidolant l’amo i gestionant una autonomia. Millor que el PP, sense dubte, però nosaltres volem governar un país i no gestionar una autonomia”.

Barberà ha recordat el milió de persones que va eixir al carrer l’octubre de fa 40 anys pensant que l’Estatut seria de màxims per a referir-se a Josep Lluís Albinyana com “el més honorable de tots els Molt honorables presidents que ha tingut el País Valencià” i ha finalitzat la seua intervenció advertint que “els valencians, després de l’envit de Catalunya a l’estat espanyol, ens trobem davant una cruïlla històrica de nou i no ens valen equidistàncies”. En aquest sentit, el líder d’ERPV ha llançat diverses preguntes: “Amb Catalunya o contra Catalunya? Amb la unitat dels republicans o amb els Borbons? Amb els que van defensar un Estatut del 151 que avui estan amb nosaltres o amb els de l’article 155? En definitiva: Amb Albinyana o amb Lerma?”, ha conclós Barberà.

El punt final de l’Aplec ha estat protagonitzat pel cantautor de La Vilavella Josep Lluís Notari, qui ha emocionat el públic amb les cançons dels seus dos treballs discogràfics.

Comparteix

Icona de pantalla completa