Diari La Veu del País Valencià
Els Octubre i el 600 aniversari de la Generalitat es converteixen per al PPCV en una oda a l’independentisme

El darrer diumenge d’octubre és una data important des de la dècada dels 60, destacada fins i tot amb una coneguda cançó d’Al Tall, per al nacionalisme valencià que peregrina fins a la població del Puig. Des de 1973, unes hores abans d’iniciar-se la diada, a València SE celebren els Premis Octubre. Això fa que en un sol cap de setmana tinguen lloc dues fites assenyalades en el calendari valencianista. Enguany, a més a més, ha coincidit que tant dissabte com diumenge van tindre lloc els esdeveniments finals del congrés La Veu del Regne, el congrés organitzat per les universitats públiques valencianes junt amb les Corts per a commemorar el 600 aniversari de la Generalitat.

El cap de setmana, al remat, ha resultat atapeït d’actes on la cultura, la història i la llengua pròpia han sigut protagonistes. Les celebracions del congrés han fet que responsables polítics d’altres territoris –com ara el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent; la consellera de Cultura balear, Fanny Tur, i els presidents dels Consells Regionals de Sicília i Sardenya– acudiren a València dissabte motiu pel qual alguns d’aquestos van participar en la cerimònia de lliuraments dels Premis Octubre de l’Editorial 3i4.

Per al PPCV els actes d’aquest dissabte i diumenge no han passat desapercebuts i s’han convertit en unes jornades d'”oda a l’independentisme” com així ho han qualificat els populars a través del president del Grup Parlamentari Popular a les Corts, Jorge Bellver, qui ha denunciat aquest diumenge que Compromís i PSPV “s’han lliurat a l’independentisme català abraçant la causa sobiranista sense embuts” i ha qualificat de “molt greu” el discurs del president de les Corts, Enric Morera, en els Premis Octubre, on, segons el Bellver “va fer un al·legat a favor dels polítics presos a Catalunya oblidant que si estan a la presó és per decisió judicial”.

“Sens dubte –ha afegit el diputat en un comunicat–, el discurs de Morera seria molt benvingut tenint en compte el fòrum en què estava però va oblidar per complet que ell es deu als valencians i la seua representació és institucional, no com a membre del Bloc”.

El president dels populars ha assenyalat que els Octubre estan organitzats per Acció Cultural del País Valencià –els guardons que lliura l’Editorial 3i4–, una entitat que ha titllat de “catalanista”. Bellver ha assegurat, això no obstant, que aquesta entitat “ha rebut en les últimes dècades més de 30 milions d’euros del govern català per a difondre la cultura catalana a la Comunitat Valenciana”.

Bellver ha destacat que “el fet que acompanyaren a Morera en l’acte consellers com Marzà, que, segons Bellver, s’ha reconegut com a independentista; l’alcalde de València, Joan Ribó, i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, no fa més que constatar l’obsessió del tripartit per posar les institucions valencianes al servei de la causa comuna catalana i ens fa preguntar-nos amb preocupació en mans de qui estan els valencians”. “Demanarem explicacions al president de la Generalitat sobre l’acció dels seus consellers i esperem també una resposta de Morera”, ha indicat.

“Per si el missatge de Morera fóra poca cosa, hui és el President del Parlament Català, Roger Torrent, el que llança un missatge d’unitat i de futur junts entre el País Valencià i Catalunya”, ha assenyalat Bellver. “Que a més faça aquestes declaracions en un dels actes del 600 aniversari de la Generalitat és la demostració del que volen i no amaguen. Utilitzar un acte institucional per a convertir-lo en una oda a l’independentisme català i una plataforma per a defensar els qui incompleixen la Llei i volen acabar amb la unitat d’Espanya és insòlit i lamentable”, ha afegit. Bellver ha assenyalat que Compromís i el PSPV “han tancat el cercle aquest cap de setmana”.

Per altra banda, Jorge Bellver ha agraït a l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, “que haja posat seny en l’acte en defensar el marc constitucional i l’Espanya de les autonomies”. Barcala “ha imposat” que en l’acte de clausura del congrés La Veu del Regne es col·locaren diverses banderes al lloc on havien de pronunciar-se els últims conferenciants, entre els quals hi eren Torrent; el president de les Corts, Enric Morera, i la consellera de Cultura balear, Fanny Tur, a més d’altres participants de la trobada acadèmica. Els organitzadors no tenien previst posar cap bandera però l’alcalde d’Alacant ha demanat que s’hi posaren una espanyola, la de la ciutat i la del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa