València es converteix en l'epicentre de l'empresa familiar

Empresaris i polítics destaquen el valor de les societats mercantils familiars com un "pilar de l'economia" que representa el 76% del PIB valencià i genera el 91% de l'ocupació
/ València
29 octubre 2018 01:00h
El rei ha inaugurat el congrés d\'Empresa familiar, i dimarts el clausurarà el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

L'empresa familiar celebra des de diumenge a València el seu XXI Congrés Nacional, que s'ha inaugurat oficialment aquest dilluns. El rei Felip VI ha donat el tret d'eixida en un acte on junt amb el president de la Generalitat, Ximo Puig; la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, i el president de l'Institut de l'Empresa Familiar (IEF), Francisco J. Riberas, han qualificat aquest tipus d'empresa com un "gran pilar econòmic", tant per al País Valencià com per a l'estat espanyol.

Segons les dades de l'IEF, l'empresa familiar suposa el 76% del PIB valencià i genera el 91% de l'ocupació al territori. Durant la inauguració, Riberas ha posat de manifest el compromís de l'empresa familiar en la participació activa per a construir "un nou model econòmic i social" per a l'Estat, al mateix temps que ha posat en valor l'evolució econòmica i social aconseguida durant els 40 anys de democràcia. Riberas ha destacat els valors de l'empresa familiar, en especial el focus a llarg termini en la gestió i el compromís amb la terra a la qual pertanyen, on generen "inversions" i "desenvolupament social". 

En aquest sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha qualificat l'empresa familiar com "un gran pilar econòmic" i ha posat en valor el marc "d'estabilitat i d'honradesa" que es viu al País Valencià i que ja "ha donat els seus fruits en termes d'ocupació i estabilitat". Puig ha agraït la presència del rei Felip VI i ha assegurat que amb la seua presència mostra el suport que dóna tant al territori valencià com a les empreses familiars. "La seua presència projecta una imatge de terra acollidora", ha assenyalat Puig. 

El rei Felip VI, que ha començat el seu discurs en valencià, ha assenyalat que "és la segona vegada que es realitza aquest congrés a València, una ciutat en una Comunitat amb una forta vocació empresarial, oberta a l'exterior i amb una gran tradició i presència d'empreses familiars. Una cosa que no pot estranyar ni sorprendre, ja que aquesta terra i les seues gents sempre han donat un gran exemple de dinamisme i d'esperit emprenedor, bolcats en el progrés i en la internacionalització de l'economia, com a claus per a la creació de riquesa i l'ocupació". 

Congrés Nacional d'Empresa Familiar

El XXI Congrés Nacional d'Empresa Familiar va començar aquest diumenge a València i compta amb la participació de 700 empresaris de tot l'estat espanyol. Durant tres dies, els empresaris tractaran els reptes de l'empresa familiar a l'estat espanyol i dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, serà l'encarregat de clausurar-lo. 

En l'acte d'inauguració, tant el rei com la ministra, el president Puig i el president de l'IEF han destacat la importància de l'empresa familiar com a element vertebrador del territori i han posat de manifest l'ocupació que genera i la seua capacitat de refer-se després de la crisi econòmica. 

Abans de la inauguració, els assistents han contestat una enquesta on el 57% dels assistents consideren que l'economia espanyola i l'ocupació creixeran moderadament. Per a l'any que ve, els empresaris són optimistes i un 64% dels assistents al congrés consideren que la seua xifra de vendes augmentarà.

El repte de canviar la mala imatge de l'empresari

L'enquesta feta als empresaris revela que quasi la meitat dels assistents al congrés consideren que la percepció social de l'empresari en general és negativa, tot i que el 68% considera que quan l'empresari té una empresa familiar, la societat té una visió positiva d'ell. Tot i això, el 39% dels enquestats consideren que cal treballar en la millora de la comunicació del que representa l'empresari i la seua aportació a l'economia. A més, el 36% creu que cal educar en valors empresarials.

Per tot això, la ministra Riberas ha insistit que les empreses han d'invertir "en vendre més i generar més ocupació i així tindre beneficis i contribuir a la societat pagant uns impostos justos. El creixement de les empreses deu ser una cosa a promoure i no a amagar". A més, ha assenyalat que cal "aconseguir que la societat reconega les empreses familiars com un element positiu" més enllà de les pimes i les empreses emergents.

next