La Biblioteca Valenciana dedica el mes de novembre a Vicent Andrés Estellés

El monestir de Sant Miquel dels Reis acollirà una exposició sobre la producció literària del poeta de Burjassot, un recital dels seus poemes i un taller sobre poesia
/ València
29 octubre 2018 01:00h
El recorregut de la visita cultural inclou el claustre sud del monestir, l\'església de Sant Miquel i la cripta on es guarden les restes dels virreis, entre d\'altres.

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu dedica el mes de novembre al poeta Vicent Andrés Estellés. Ho fa amb una exposició de la seua producció literària, un recital dels seus poemes i un taller sobre poesia, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Enguany es compleix el 25 aniversari de la mort d'Estellés i la Biblioteca Valenciana ha volgut fer-li el seu particular homenatge al poeta que va versar "l'existència quotidiana i va aconseguir donar a conéixer la literatura valenciana fora de les nostres fronteres", segons les mateixes fonts.

El dia 20 de novembre, Dia del Llibre Valencià, i l'endemà, s'oferirà al migdia un recital de poemes d'Estellés a càrrec de Vicent Camps. Els poemes triats corresponen al Llibre de meravelles, que reflecteix els anys posteriors a la Guerra Civil en una València trista, però volguda i viscuda per l'autor de Burjassot, que aleshores era molt jove. Els poemes d'Estellés estaran acompanyats de narracions d'altres poetes que van tindre en Estellés la seua font d'inspiració.

Durant el mes vinent els tallers de creació literària adreçats a l'alumnat que visite el monestir de Sant Miquel dels Reis estan centrats en la poesia de l'autor valencià, però també en el treball que va desenvolupar com a periodista. De fet, la pràctica que realitzen en el taller té a veure amb la secció de l'escriptor en el diari Las Provincias. Els participants redactaran una "gasetilla rimada" sobre l'actualitat, com feia Estellés.

L'exposició 'Vicent A. Estellés, un poeta de realitats', que estarà oberta fins al mes de febrer, repassa la seua trajectòria literària, que va destacar principalment per poemes com 'Ciutat a cau d'orella' (1953), 'La nit' (1956), 'L'inventari Clement' (1966), 'Llibre de meravelles' (1971) o 'La clau que obri tots els panys' (1971). Però la producció d'Estellés és molt més prolixa i abasta altres gèneres literaris com a textos autobiogràfics: 'Tractat de les maduixes', 'La parra boja' i 'Animals de records'; algunes peces teatrals com 'Oratori del nostre temps' i obra eròtica com 'Poesia eròtica' i 'El coixinet'.

La mostra també recull el treball que va realitzar en periodisme en el periòdic Las Provincias fins a 1978, en el qual a més col·laborava amb una columna de poesia que signava amb el pseudònim de 'Roc'.

En l'apartat d'arxius personals, es mostra la correspondència personal que mantenia amb els seus coetanis Juan Gil-Albert i Manuel Sanchis Guarner, així com documents que reflecteixen la relació professional amb Joan Fuster i Xavier Casp, segons les mateixes fonts. En la sala s'exhibeixen tres cartells que va editar la Generalitat en col·laboració amb l'Ajuntament de València en 1985 per a homenatjar tres poetes espanyols: Antonio Machado, Miguel Hernández i Federico García Lorca. Són tres auques que narren la vida dels poetes amb versos d'Estellés.

next