Diari La Veu del País Valencià
El Botànic fa dels pressupostos la seua carta de presentació per a seguir governant en 2019

Llum verda. Després de setmanes d’estira i arronsa, els partits integrants del pacte del Botànic han arribat a un acord per a aprovar els Pressupostos de la Generalitat de 2019. Aquest acord s’ha vist plasmat aquesta vesprada de dimarts amb una foto entre els tres líders dels partits integrants de l’acord. Així, el secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig; la coportaveu de Compromís i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, i el secretari general de Podem, Antonio Estañ, han comparegut davant els mitjans al Palau de la Generalitat a les 19.30 hores.

La firma de l’acord s’ha produït poques hores abans que el projecte de llei de pressupostos s’aprove en el ple del Consell –que se celebrarà aquest dimecres– per a poder ser remés a les Corts, on ha d’entrar segons la norma el 31 d’octubre per a poder ser debatut i aprovat. El document que han signat els líders dels tres partits del Botànic recull 66 mesures concretes estructurades en 8 eixos. Tanmateix, l’acord recull un total de 15 lleis que els tres partits s’han compromés a tramitar i aprovar en les Corts abans de la seua dissolució obligada per la convocatòria electoral.

Injecció d’energia per al futur del Botànic

Sabor a victòria electoral. La imatge de Puig, Oltra i Estañ signant el pacte de pressupostos de 2019 recorda a la que es va viure fa tres anys després de les eleccions de 2015. En aquell moment, però, la fotografia va tindre lloc al jardí del Botànic i en el cas de Podem es trobava al capdavant Antonio Montiel, l’aleshores secretari general. La importància de l’acte que certifica la vigència del Botànic almenys fins a maig de 2019 era de tal manera que tots els consellers –a excepció d’Elena Cebrián, Rafa Climent i Manuel Alcaraz per motius d’agenda– van estar presents en la rúbrica de l’acord. També diputats, alcaldes i assessors dels tres partits omplien el Pati Gòtic del Palau.

Malgrat que els detalls dels comptes de 2019 els donaran a conéixer aquest dimecres el conseller Soler i la vicepresidenta Oltra en la roda de premsa posterior al ple del Consell, l’ambient d’alegria, els somriures i els gestos emotius entre els membres dels tres partits han deixat palesa una idea: els partits d’esquerra no sols volen un Botànic II sinó que, a més, estan convençuts que l’acord es reeditarà.

Aquest missatge es va encarregar de traslladar-lo als presents i als nombrosos mitjans que han cobert la roda de premsa la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, durant la seua intervenció: “Ja en 2015 vam aconseguir en temps rècord tirar endavant els pressupostos mentre altres autonomies amb coalicions no ho dugueren endavant. Aquest projecte indica el camí de la que serà la legislatura de la transformació”.

Amb el mateix entusiasme s’ha expressat el president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha començat el discurs titllant “d’històrica” la legislatura. També ha posat en valor la capacitat dels socis de mantindre durant aquestos darrers tres anys “l’estabilitat” tot i la diversitat d’opinions en alguns aspectes entre els tres socis de govern. Respecte als pressupostos, el cap del Consell ha fet servir el mateix adjectiu que Oltra, “ambiciosos”, i ha assenyalat que la Generalitat a hores d’ara “és un actor potent que intervé en l’economia”, situació que abans no es donava, segons Puig.

“Partíem d’una situació en què la inversió en serveis bàsics, com ara l’educació i la sanitat, es trobava molt per davall de la mitjana. Nosaltres ara hem fet possible el moment valencià”, ha manifestat Puig. Així mateix, el president socialista ha volgut matisar que quan parlen dels pressupostos de 2019 no únicament fan referència fins al proper mes de març –moment en què la cambra valenciana es dissoldrà per la convocatòria d’eleccions– sinó a tot l’exercici. “La Comunitat Valenciana ja és un símbol de democràcia i de justícia social”, ha conclòs Puig.

Satisfacció a Podem

“Si no atenen les nostres exigències, haurem de valorar el nostre suport als pressupostos”. Aquestes van ser les paraules que Estañ va pronunciar fa unes setmanes en una roda de premsa en què va deixar en l’aire el suport de Podem als comptes de 2019. El secretari general de la formació morada enviava un toc d’atenció al Botànic perquè inclogueren les seues mesures per poder fer el mateix que s’ha produït en l’àmbit estatal amb l’acord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. I així ha sigut. Fins i tot aquelles qüestions que més preocupaven a Podem, com ara l’àrea de l’habitatge, han vist les promeses complides.

“La Conselleria d’Habitatge és la que més augmenta el pressupost”, explicava Estañ als periodistes una vegada conclòs l’acte. Així, es destinarà un total de 41 milions d’euros per a comprar habitatge públic. En l’àrea d’Educació també es consolidarà la gratuïtat de les escoles de 0 a 3 anys amb una dotació econòmica de 50 milions d’euros. L’altra xifra que el líder de la formació morada destaca són els 90 milions per a eliminar el copagament farmacèutic, que a partir del pròxim any s’ampliarà als col·lectius més vulnerables, com ara aquelles persones que perceben uns ingressos inferiors a l’actual Salari Mínim Interprofessional.

Estañ també avançava que l’acord subscrit permetrà impulsar la dependència, donar el suport a les pimes i servirà per a reduir les llistes d’espera sanitàries. Una altra mesura que, segons l’acord s’aprovarà, serà el Patsecova, un pla que endureix les condicions per a projectes com Puerto Mediterráneo. “Amb el compliment de les mesures que formen part d’aquest document, pensem que estarem a l’altura de les expectatives i les necessitats de la societat valenciana. Aquestos últims pressupostos ens ajudaran a recuperar els nostres drets i a fomentar un model productiu molt més estable”, manifestava satisfet el líder de Podem.

En el document signat, de díhuit pàgines i titulat ‘Marcant la senda del canvi. Uns pressupostos per a les persones’ no s’especifica cap quantitat, sinó que recull els compromisos de cada àrea de govern. Així mateix, en un apartat final es desglossen els projectes de llei que aspiren a ser aprovats abans que es dissolguen les Corts amb motiu de les eleccions de 2019.

Negociació amb final feliç

En les darreres setmanes Podem havia fet públiques les seues demandes per a donar suport al projecte de pressupostos per a 2019, els últims de la legislatura. En roda de premsa, el secretari general de la formació, Antonio Estañ, va detallar les mesures que el partit considerava irrenunciables per a donar suport als comptes. Tot i no donar un ‘sí’ rotund, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va respondre a Estañ que el Consell tractaria de donar resposta a les seues peticions.

En la mateixa línia, els partits de l’Acord del Botànic es van reunir el 22 d’octubre per a tractar de pactar uns comptes que finalment sí que tindran el vistiplau de Podem, soci parlamentari de PSPV i Compromís.

Dels comptes que presentaran aquest dimecres la vicepresidenta Oltra i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha transcendit que seran uns pressupostos que destinaran 13.000 milions d’euros a polítiques socials, com ara sanitat, educació, serveis socials, ocupació i habitatge, “la qual cosa suposa 2.300 milions d’euros més que en 2015, quan governava el Partit Popular”, segons va anunciar Puig.

Comparteix

Icona de pantalla completa