Diari La Veu del País Valencià
Les Corts insten el govern espanyol a regular i limitar l’obsolescència programada

La Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de les Corts ha aprovat per unanimitat sol·licitar al govern espanyol que estudie i acorde normes que regulen i limiten les pràctiques empresarials d’obsolescència programada amb tots els agents implicats. L’objectiu que es persegueix és protegir els consumidors enfront d’aquestes pràctiques en determinats productes i els grups plantegen, a més, que es desenvolupen mecanismes per a la promoció del consum de béns perdurables i reparables.

Així consta en la proposta de Compromís, amb esmena del PSPV, que ha sigut aprovada en la comissió i en la qual s’insta a limitar l’obsolescència programada, una pràctica que duen a terme determinades empreses dedicades a la fabricació de béns que mitjançant la qual un producte, després d’un temps calculat pel fabricant durant la fase de disseny, es torna obsolet.

La diputada de Compromís M. Josep Ortega ha lamentat que aquesta pràctica “suposa tot un seguit de despeses fixes a les persones, que veuen com cada cert temps han de canviar inevitablement d’electrodomèstics, de telèfons o d’ordinadors amb el problema econòmic que això els pot suposar i sense tindre cap opció de reparar els aparells”.

A més, ha indicat que “des d’un punt de vista mediambiental, l’obsolescència programada també aboca a una calamitat de proporcions preocupants: es calcula en 11 milions de tones anuals els residus que es generen actualment d’aparells elèctrics i electrònics. I tot i les polítiques de reciclatge i innovació, la xifra continua pujant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa