Diari La Veu del País Valencià
Els pressupostos de la Generalitat per a 2019 ascendeixen a 22.092 milions

El pressupost de la Generalitat Valenciana per a 2019 se situa en 22.092 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del 10,7% respecte als comptes de 2018, dels quals 16.706 milions –un 9,9% més– són per a despesa no financera. Es tracta d’uns comptes “sòlids” que plasmen la “ferma voluntat de continuar governant per a les persones”: “És el primer pressupost de la pròxima legislatura del Botànic”.

Així ho ha asseverat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha comparegut aquest dimecres en roda de premsa junt amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per a donar els detalls de l’últim projecte de llei de pressupostos de la legislatura, que enguany per primera vegada té el beneplàcit previ de Podem després de l’acord segellat aquest dimarts en el Palau.

Aquestos són els últims comptes que elabora el Consell sorgit de l’Acord del Botànic en 2015 –integrat per PSPV i Compromís i amb el suport de Podem– i, segons ha indicat Soler, suposen l'”última espenta en aquesta legislatura per a les polítiques del Botànic”. Ha detallat que és “expansiu” i té com a eixos principals “blindar l’Estat del Benestar i l’impuls decisiu a les polítiques econòmiques i als sectors productius”.

Ha indicat que es tracta d’uns pressupostos “oberts” perquè es preveu una ampliació de crèdits si es confirma la flexibilització del dèficit fins al 0,3% del PIB. En l’últim dia de termini per a presentar els comptes, el ple del Consell ha aprovat el projecte de llei de pressupostos per a 2019, que s’ha entregat prèviament en les Corts per a la seua tramitació, que es desenvoluparà fins a finals de desembre.

Els 1.325 de l’infrafinançament

Per quart any consecutiu el Consell ha inclòs en els comptes de la Generalitat per al proper any els 1.325 milions corresponents als diners que el govern calcula que corresponen a l’infrafinançament, és a dir, la quantitat que el govern espanyol hauria d’aportar al País Valencià per a poder “complir amb els compromisos constitucionals que tenim”, ha recordat el conseller d’Hisenda Vicent Soler.

“Estem carregats de raons per a mantindre la reivindicació del finançament” en els pressupostos, ha insistit el responsable d’Hisenda. Aquestos diners es van incloure en els comptes quan Mariano Rajoy governava l’Estat, una quantitat que “ell convertia en fictícia”, ha explicat Soler. “Sabia que estàvem infrafinançats i no feia res”, ha emfatitzat. “Tenim els mateixos compromisos constitucionals que Cantàbria. Però Cantàbria compta amb 800 euros més per persona per a fer-hi front”, ha exemplificat Soler. Ara, l’executiu espanyol està en mans de Pedro Sánchez i el Consell manté en els pressupostos per a 2019 els 1.325 milions.

Comparteix

Icona de pantalla completa