Diari La Veu del País Valencià
Obres Públiques organitza la Setmana pel Corredor Mediterrani amb activitats multidisciplinars per tot el territori

La Conselleria d’Habitatge i Obres Públiques ha presentat aquest dimecres la Setmana pel Corredor Mediterrani. Unes jornades multidisciplinars i reivindicatives per a demanar el Corredor i recordar la figura d’Ignasi Villalonga, que fa ja 100 anys va posar de manifest la necessitat d’aquest tren.

Així, la consellera María José Salvador ha assenyalat en la presentació de les jornades, que se celebraran del 5 a l’11 de novembre, que “el ventall d’activitats multidisciplinàries que se celebraran al llarg de tot el territori valencià tenen com a objectiu continuar reivindicant i conscienciant la societat de la necessitat i la importància d’aquesta infraestructura”.

La consellera ha estat acompanyada pel secretari autonòmic de la conselleria, Lluís Ferrando, i pel representant de les càtedres i les cinc universitats valencianes, que han participat en l’organització dels actes, Luis Arciniega.

Es tracta, ha dit Salvador, d'”una setmana plena d’activitats dedicades al Corredor Mediterrani, justament 100 anys després que Ignasi Vilallonga, una de les grans figures de l’economia valenciana, escriguera en el seu text titulat ‘Socialisme i Regionalisme’ aquella frase tan associada en l’avantguarda reivindicativa del Corredor Mediterrani: “Estratègicament correrà un ferrocarril prop del litoral mediterrani i València tindrà comerç de trànsit de Catalunya i França, amb la part oriental d’Andalusia i Múrcia”.

Com ha indicat la consellera, Vilallonga va escriure aquesta reivindicació del que ara coneixem com Corredor Mediterrani en 1918 i “100 anys després continua més viva que mai”. Per això, ha afirmat, “des del govern valencià continuem alçant la veu per a reclamar una infraestructura tan necessària per al nostre territori”.

Les activitats organitzades busquen la participació de tots els agents socials valencianes, per això s’han programat actes diversos com ara exposicions, concerts, conferències, taules redones i cicles de cinema, que ompliran l’agenda al llarg de tot el territori valencià”. Una de les conferències anirà a càrrec del comissionat del govern espanyol per al Corredor Mediterrani, el valencià Josep Vicent Boira, que farà la seua primera xarrada després d’accedir al càrrec. L’acte tindrà lloc a La Nau el dimarts 6 de novembre a les 19.30.

Així mateix, la consellera d’Obres Públiques ha fet referència a les xifres que avalen aquesta reivindicació i ha recordat que “l’arc mediterrani concentra pràcticament la meitat del PIB, hi habita el 47% de la població, genera el 48% de la producció industrial del país i es concentra prop del 65% de les exportacions espanyoles a Europa”.

Tal com ha explicat el secretari autonòmic Lluís Ferrando, les activitats programades s’iniciaran el dilluns, dia 5 de novembre, “amb una jornada a la Universitat Jaume I de Castelló, on acadèmics de prestigi avalaran la necessitat de la construcció d’aquesta infraestructura i on representants del sector econòmic donaran també la seua visió”.

Els actes de la Setmana del Corredor Mediterrani continuaran el dimarts dia 6 de novembre amb dues exposicions, així com amb una nova sessió del Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani que, en aquesta ocasió, comptarà amb la presència del comissionat del Govern per al Corredor, Josep Vicent Boira.

Ferrando ha destacat també l’estrena musical, el dilluns 5 de novembre a les 19.30 hores en el Mercat de Colón de València, de la peça “Moviment de metall. Corredor Mediterrani”, composta per Voro García i interpretada per la Spanish Brass.

Comparteix

Icona de pantalla completa