Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia presentarà aquest divendres els escrits d’acusació contra Trapero i els líders empresonats

La fiscal general de l’Estat, María José Segarra, ha confirmat que la Fiscalia presentarà aquest divendres els escrits d’acusació de les causes que se segueixen tant en el Tribunal Suprem, on s’instrueix la que es dirigeix contra 18 processats per l’1-O, com en l’Audiència Nacional, que jutjarà el major dels Mossos Josep Lluís Trapero, la seua intendent, Lluïsa Laplana, i els excaps de la policia Pere Soler i César Puig.

En declaracions als mitjans després de participar en la Lectura de la Constitució Espanyola, Segarra ha apuntat que el termini de presentació de les conclusions provisionals “està a punt de concloure” i que malgrat que “encara tindríem temps de presentar-les fins dilluns, tenim previst presentar-ho el divendres dia 2”. Segarra ha promés que divendres els mitjans tindran a la seua disposició una nota de premsa i els enllaços als textos que es presentaran.

Segarra no ha aclarit si en aquestos escrits mantindrà les acusacions de rebel·lió per a tots els processats, un punt clau en el desenvolupament del procés que tindrà lloc previsiblement a principis de 2019 i que marcarà la relació entre el govern espanyol i els grups independentistes. No obstant això, El Periódico assegura que aquesta incògnita està resolta, ja que “se’ls acusarà per delicte de rebel·lió, tot i que en el seu moment la jutgessa Carmen Lamela va processar el major i l’excúpula política del Cos per sedició i organització criminal”. D’altra banda, l’acusació exercida per Vox ha avançat que esgotarà el termini i presentarà el seu escrit dilluns.

Qui està processat i per quins delictes?

El passat 25 d’octubre el Tribunal Suprem va tancar la instrucció de la causa del procés i va donar per bona la investigació feta pel jutge instructor, Pablo Llarena, que va processar 25 persones, malgrat que finalment només 18 aniran a judici. Es tracta dels nou líders independentistes empresonats (Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Dolors Bassa i Carme Forcadell) i de la resta de processats que estan en llibertat provisional: els exconsellers Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó, els exmembres de la Mesa Anna Simó, Lluís Maria Corominas, Joan Josep Nuet, Ramona Barrufet i Lluís Guinó. Tots els que estan en presó preventiva estan acusats de rebel·lió, un delicte que pot comportar penes de fins a 30 anys. En el cas dels exmembres del govern català, també estan processats per malversació. En canvi, el Suprem no jutjarà els que es troben a l’estranger, tot i estar processats. És el cas de Carles Puigdemont, Antoni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluís Puig, Anna Gabriel i Marta Rovira.

En el cas de l’Audiència Nacional contra Trapero i els comandaments dels Mossos, la Fiscalia presentarà l’escrit després que el 15 d’octubre l’Audiència obrira judici oral. Trapero està processat per dos delictes de sedició i un d’organització criminal, Laplana per un delicte de sedició i Puig i Soler per un delicte de sedició i un altre d’organització criminal.

Torra: “La repressió de l’Estat continua”

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha augurat que els escrits d’acusació de les causes obertes per l’1-O que la Fiscalia presentarà aquest divendres demostraran que la “repressió” de l’Estat “continua”. El cap de l’executiu ha titllat de “farsa” aquesta “causa general contra l’independentisme” i ha reivindicat el dret de l’autodeterminació de Catalunya per a resoldre aquest conflicte.

Per altra banda, Torra ha avisat que caldrà fer “sacrificis” més endavant per a poder aconseguir la independència però ha afegit que “el poble no té por” i que serà “capaç d’enfrontar-se a l’Estat, sempre alçant la bandera de la pau i la no violència”. El president català ho ha dit durant la visita a Camprodon (a la comarca del Ripollès), on ha presidit la descoberta de la placa de la plaça de l’U d’octubre situada al costat de l’emblemàtic Pont Nou de la localitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa