Diari La Veu del País Valencià
El Consell dobla el pressupost per a habitatge social i destina 40 milions a ampliar el parc públic

La Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori és el departament que més augmenta l’assignació en el pressupost de la Generalitat Valenciana per a 2019 amb un increment del 32,8%, fins als 516,843 milions d’euros. La partida pressupostària destinada al departament de María José Salvador suposa un 2,34% del total.

Amb aquestos diners, Habitatge ha de fer front a diversos reptes com el de potenciar l’habitatge social i augmentar el parc públic d’habitatge, aplicar la perspectiva de gènere a l’ordenació urbana, facilitar l’accés a l’habitatge mitjançant ajudes al lloguer, així com atendre a les necessitats en matèria de transport, logística i infraestructures públiques.

En concret, la conselleria que dirigeix María José Salvador dedica 165,2 milions a habitatge i a projectes urbans; 5 milions a urbanisme; 1,8 milions a ordenació del territori i paisatge; 142 milions a infraestructures públiques; 173 milions a planificació, transports i logística, i 11,2 milions a ports, aeroports i costes.

Una de les partides que més ha incrementat la dotació és la destinada a habitatge social, que l’ha multiplicada per dos. Així, es destinaran 40 milions per a habitatge social, 20 milions més que en els comptes de 2018 i 40 milions a ampliar el parc públic, partida que també duplica el seu pressupost. Aquesta era una de les reivindicacions que Podem –soci de govern del Botànic– havia reclamat, en virtut de l’acord que van signar per als pressupostos de 2018.

La partida destinada a habitatge social inclou una assignació per a acabar 8 promocions d’habitatges paralitzats que passen de 2,6 milions a 4,8 milions i que permetran posar en lloguer social més de 110 habitatges públics. Així mateix, s’impulsa el pla d’ampliació del parc públic que duplica el seu pressupost i aconsegueix els 30 milions d’euros.

Una part important dels 165,2 milions d’euros que la conselleria aporta per a habitatge social anirà destinat en 2019 a mantindre les ajudes per a l’accés a un habitatge digne per a joves i persones amb pocs recursos.

Quant a la inversió en obres viàries i ferroviàries, el muntant creix un 12,7% fins als 11,9 milions d’euros, la qual cosa permetrà executar obres com la ronda Sud-oest de Vila-real, el soterrament de la línia de metro a Burjassot (l’Horta Nord) o nous trams de millora de la seguretat viària en la carretera Elx-Santa Pola.

Respecte a Ferrocarrils de la Generalitat València (FGV), les inversions creixen un 77,3% en passar de 44 milions en 2018 als 78,6 milions de 2019, la qual cosa permetrà dur a terme actuacions com la línia 9 de Benidorm-Dénia, la nova línia 10 de Metrovalencia fins al barri de Natzaret o millores en el TRAM d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa