Diari La Veu del País Valencià
Les pedregades de juliol van fer perdre 240.000 jornals al camp i als magatzems de la Ribera

Les pedregades del mes de juliol van ser molt perjudicials per al camp valencià. La comarca de la Ribera Alta va ser una de les més afectades i, en algunes ocasions, el graníssol va acabar amb la collita de camps sencers. Les organitzacions agràries AVA-Asaja i La Unió van xifrar en 47 i 80 milions d’euros respectivament els danys causats per la pedra a la Ribera, on la superfície afectada va arribar a les 15.000 hectàrees.

Els danys es van registrar majoritàriament en cítrics i caqui, i, en menor mesura, en fruita d’estiu, magraner i arròs en les poblacions de Tous, Massalavés, Alberic, Benimuslem, l’Alcúdia, Carlet, Benimodo, Guadassuar, Alzira, Algemesí, Benicull, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Riola i Sueca.

El caqui va ser el cultiu que es va emportar la pitjor part quant al nivell d’afecció en el fruit. El nombre d’hectàrees damnificades va arribar a les 3.500, moltes de les quals amb pèrdues del 100%. Respecte als cítrics, la superfície de mandarines i taronges afectades es va situar entorn de les 7.000 hectàrees. Els graus d’afecció van variar entre el 20% i, en els casos més extrems, el 100% de la collita.

Tot i que els agricultors propietaris dels camps van perdre molt amb les pedregades de principis de juliol, no van ser els únics. El camp genera milers de llocs de treball, molts dels quals s’han perdut per les inclemències del temps, especialment al caqui, la taronja i els magatzems. Segons fonts de la Unió de Llauradors, enguany es deixaran de pagar 240.000 jornals als camps de la Ribera.

Plans especials d’ocupació

Davant aquest gran nombre de pèrdues de llocs de treball, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquesta setmana que el Consell aprovarà una inversió de tres milions d’euros en concepte d’ajudes per a plans d’ocupació en la Ribera Alta i Baixa i que també contempla la possibilitat d’una línia d’ajudes per a retirar la fruita danyada i evitar així riscos fitosanitaris.

Aquesta era una de les demandes que la Federació de Cooperatives Agroalimentàries va fer al Consell abans que començara la campanya, en la qual ja estimaven una reducció de la contractació respecte a anys anteriors. Així, “per a perdre els menors salaris possibles”, la Federació va demanar plans d’ocupació especials entre els quals s’incloïen feines per a pal·liar o reparar la salut dels arbres perquè els efectes negatius del mal oratge no s’estenguen a les properes campanyes.

En concret, el nou servei valencià d’ocupació ha creat un pla extraordinari en col·laboració amb les localitats més afectades perquè els ajuntaments contracten les persones que han perdut la seua ocupació per la pedra. D’aquesta manera, els consistoris podran dissenyar plans d’ocupació i obrir les inscripcions per a les persones que s’han quedat sense treball a causa del temporal. Els llocs de treball oferits seran d’una durada de tres mesos i no necessàriament hauran d’estar relacionats amb l’agricultura.

El ple del Consell aprovarà la línia la setmana vinent i, després de l’aprovació, els ajuntaments tindran 20 dies per a sol·licitar les ajudes per a aquestos plans d’ocupació local.

Comparteix

Icona de pantalla completa