Vicent Dasí guanya el premi de Narrativa Juvenil dels Ciutat d'Alzira amb 'Unitat de Medicina Estrambòtica'

Martín Piñol s'emporta el guardó de Narrativa Infantil i Seta Gimeno, el d'Àlbum Il·lustrat
/ València
2 novembre 2018 01:00h
Els guanyadors rebran el trofeu dissenyat per Manuel Boix el 9 de novembre.

L'escriptor Vicent Dasí s'ha proclamat guanyador del XXIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –inclòs en el palmarés dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira– per l'obra Unitat de Medicina Estrambòtica, que narra la història d'un grup de joves que, durant una nit de tempesta, es transformen involuntàriament en monstres del cinema clàssic de terror.

També s'han donat a conéixer els guardons XXIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que ha anat a parar a Martín Piñol per Superbaguet, i el III Premi Internacional d'Àlbum Il·lustrat Enric Solbes, que es concedeix a Seta Gimeno per Nina, ha anunciat Edicions Bromera a través d'un comunicat.

El jurat del XXIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat per aquesta entitat amb 16.000 euros–, integrat per Ramon Ferrer, Gonçal López-Pampló, Alicia Martí, Fina Masgrau i Leandro Sagristà, ha destacat que l'obra aposta per a "obrir nous horitzons en la literatura juvenil del moment i escapa a les convencions del gènere, tant en la forma com en els diàlegs i en la construcció de personatges".

Unitat de Medicina Estrambòtica narra la història d'un grup de joves que, durant una nit de tempesta, es transformen involuntàriament en monstres del cinema clàssic de terror. Doc Doggie, el protagonista del relat, investigarà aquest cas sense saber que el seu passat està estretament relacionat amb aquest misteriós esdeveniment.

L'obra, a més, inclou nombrosos homenatges en pel·lícules que formen part de la cultura popular, com ara Taxi Driver, Star Wars o Cazafantasmas i a films clàssics del gènere de terror.

Vicent Dasí (València, 1972) ha escrit diversos títols per al públic més jove. En Bromera ha publicat amb èxit El millor dels 22, per a lectors a partir de 12 anys, i Loly Ferrer i l'enigma Gulliver, novel·la amb la qual va consolidar el seu nom com a escriptor juvenil de gran projecció.

Una història de superherois

Per la seua banda, Superbaguet, de Joan Antoni Martín Piñol, ha sigut l'obra escollida pel jurat del XXIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre format per Bernat Bataller, Beatriu Cajal, Immaculada Cerdà, Ximo Cerdà i Aida Ginestar, guardó dotat amb 3.000 euros per Edicions Bromera.

L'obra presenta de manera molt original una història de superherois que, en aquest cas, lluiten per a defensar una alimentació saludable. En aquest relat, Artur i Ginebra es convertiran en uns inesperats superherois que combatran les grans corporacions que intenten convertir els xiquets i xiquetes en zombis mitjançant els seus productes amb greixos i poc saludables. La història destaca per la seua trama trepidant i plena d'humor i fantasia que provocarà riures entre els lectors.

J. A. Martín Piñol (Barcelona, 1979) és llicenciat en Comunicació Audiovisual i ha treballat com a guionista en sèries com ara Gran Nord i El cor de la ciutat en Tv3, i programes emblemàtics com Club Super3 i Saber i guanyar.

A més, també ha col·laborat com a columnista en El País i ha sigut director de programes de televisió i professor de guió. És un dels referents de la literatura infantil i juvenil en la nostra llengua, amb vora una trentena de llibres publicats i amb premis tan emblemàtics com Joaquim Ruyra i Ramon Muntaner. La seua sèrie d'humor i zombis La cuina dels monstres s'ha publicat també a la Xina, el Brasil, Mèxic, l'Argentina i Portugal.

L'estima pels animals domèstics

Finalment, el jurat de l'III Premi Internacional Enric Solbes d'Àlbum Il·lustrat Consorci Ribera i Valldigna –que han format Anna Ballester, Diego Gómez, Josep Gregori, Rosa Mengual i Lambert Penalva– ha decidit atorgar el guardó, dotat amb 12.000 euros, a Nina, de Maria Isabel Gimeno, coneguda amb el nom artístic de Seta Gimeno.

Per a la comissió avaluadora, es tracta d'una obra "tendra que reflexiona sobre l'estima als animals domèstics". Nina és una gosseta entranyable, afectuosa i familiar, encara que una mica desvergonyida. Té un llit de disseny i a joc amb els mobles de la seua família però no vol dormir en ella perquè està segura que no necessita un llit per a gossos.

Seta Gimeno (Barcelona, 1967) va estudiar Belles arts i Disseny Gràfic i, des d'aleshores, no ha deixat d'aprendre, d'experimentar i de gaudir amb la il·lustració digital. Professionalment, ha treballat en diversos àmbits, encara que aquest serà el seu primer llibre. Com a curiositat, la seua gosseta li va servir de font d'inspiració per a escriure i il·lustrar l'obra guanyadora.

Els guanyadors de les modalitats juvenil, infantil i d'àlbum il·lustrat rebran el trofeu dissenyat per Manuel Boix el pròxim 9 de novembre, durant el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira, juntament amb els guardonats de la resta de categories.

next