Diari La Veu del País Valencià
Alacant tindrà Plaça del Llibre malgrat que l’Ajuntament, governat pel PPCV, s’haja esborrat

Alacant seguirà tenint Plaça del Llibre malgrat que l’alcalde de la ciutat, el popular Luis Barcala, anunciara aquest dijous que el seu govern no donaria suport a la fira literària organitzada des del 2016 pel consistori, a través de la regidoria de normalització lingüística, en col·laboració amb La Cívica-Escola Valenciana i la Fundació pel Foment del Llibre i la Lectura (FULL) i la participació de la Universitat d’Alacant, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la Delegació d’Alacant de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert (depenent de la Diputació d’Alacant) i col·lectius com el Gremi de Llibreters Independents de les Comarques d’Alacant i el Gremi d’Editors.

Barcala ha estirat en el temps la decisió del consistori que presideix sobre si se seguia donant suport a la tercera edició de la Plaça del Llibre a Alacant. La fira “serveix per a visibilitzar els nostres autors, majoritàriament d’Alacant, no són gent de fora”, sosté el portaveu de la Cívica, Ismael Vicedo, sobre alguns dels retrets del grup popular al voltant de la celebració de la Plaça del Llibre. El certamen també té la finalitat de fomentar la literatura en llengua pròpia a una ciutat “on és complicat trobar llibres en valencià i no és accessible”, per això, raona Vicedo, l’esdeveniment cultural propicia, a més a més, el contacte entre les editorials i els centres educatius.

La Plaça del Llibre “és una activitat de l’Ajuntament”, afirma el portaveu de La Cívica, i durant els dos anys anteriors va tindre lloc a finals del mes de novembre, primer a la plaça de l’Ajuntament (en 2016) i després a la plaça del Port (en 2017). Tanmateix, el retard de l’Ajuntament en comunicar la seua postura sobre la participació obliga als organitzadors a canviar les dates en què se celebrarà la Plaça del Llibre a Alacant. El que han assegurat a aquest diari és que, a pesar de l’intent de Barcala de torpedejar la fira, es farà a totes passades. El certamen es feia al voltant de dues dates significatives, el 20 i el 23 de novembre, és a dir, el Dia de les Lletres Valencianes (quan es va publicar El Tirant) i el dia en què es va aprovar la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, l’única normativa a la qual es va donar el vistiplau fora de les Corts, concretament a la ciutat d’Alacant. Això no obstant, si l’alcalde haguera comunicat la seua negació a participar en maig, les institucions que hi col·laboren haurien tingut marge de maniobra, però, ara “no hi ha temps” per a coordinar les activitats, lamenta Vicedo. “Farem endavant” amb la Plaça del Llibre encara que l’Ajuntament s’haja esborrat perquè “no pot negar-se a cedir un espai públic”, apunta el portaveu del col·lectiu. Els impulsors tenen previst reunir-se aviat per a estudiar possibles dates alternatives, tot i que febrer pot ser el mes que més agrada ara per ara als organitzadors i s’espera una bona resposta de les editorials, els autors i els assistents.

Per a Luis Barcala, segons van publicar aquest dijous diversos mitjans, la Plaça del Llibre “no s’ajusta a les finalitats contemplades en la partida pressupostària” –10.000 i 15.000 euros, en les dues edicions anteriors– i des de l’equip de govern de l’Ajuntament qualificaven la fira no com una campanya sinó com “un esdeveniment impulsat per Compromís”. El grup popular assegurava que “hi havia altres formes de fomentar l’ús del valencià” i, en aquest sentit, anunciaven que tenen pensades altres maneres del foment del valencià, encara que no s’han anunciat de moment. Finalment, argumentaven la seua postura adduint que amb la celebració de la fira es donava suport d’alguna manera “a posicions nacionalistes i en alguns casos properes a l’independentisme català”.

Des de La Cívica recorden que l’organització de la Plaça del Llibre era una activitat de l’Ajuntament i que, per tant, era el consistori que s’hi feia càrrec econòmicament de sufragar les propostes culturals que parteixen de les seues regidories. El col·lectiu defensa que les subvencions rebudes estaven destinades a fer-se càrrec del manteniment de la infraestructura, del lloguer de lavabos, so i il·luminació i de la seguretat privada. La primera edició va tindre lloc a la plaça de l’Ajuntament, però el trasllat de la fira al port va suposar una major despesa, sobretot en seguretat, explica Vicedo. Per això, dels 10.000 euros de 2016 es van passar a 15.000. Per altra banda, el fet que la Plaça del Llibre fóra una activitat de l’Ajuntament, des de La Cívica entenen que el consistori no paga taxes per ocupació de la via pública pels esdeveniments que organitza.

L’edició de 2016 de la Plaça del Llibre va oferir un dia i mig de programació cultural al voltant del llibre en valencià, però, “davant de l’èxit”, es va decidir augmentar els dies a tot el cap de setmana. Només divendres acudien més de 1.000 estudiants de primària i secundària dels centres educatius de la ciutat i als concerts es van comptabilitzar més de quatre-cents xiquets amb les seues famílies. Però, els bons resultats de la Plaça del Llibre a Alacant es van veure arrodonits per la resposta de les editorials, “guanyen diners”, apunta Ismael Vicedo, “en 2016 la gent del gremi ens deien que venien per nosaltres, però, després van veure que era un èxit”.

La reacció del portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alacant, Natxo Bellido, a la decisió i acusacions del grup popular d’Alacant ha sigut penjar a les xarxes socials un vídeo de la primera edició de la Plaça del Llibre a Alacant en 2016. “Recordant-la, no sembla una activitat ni subversiva ni perillosa. Només llibres, música, activitats per a menuts, una mostra d’escriptores i estima per la cultura pròpia d’Alacant. La censura no és bona”, escrivia aquest dijous qui va ser portaveu de l’Ajuntament durant el mandat de Gabriel Echávarri.

“Els castellers” en les Fogueres

Des de l’any 2016, durant els dies previs a les Fogueres de Sant Joan, Alacant celebra diverses jornades de Fogueres Culturals, un seguit d’activitats culturals en què, entre d’altres, té lloc l’Aplec de Muixeranguers d’Alacant que organitza, junt amb l’Ajuntament, la colla muixeranguera d’Alacant.

Després que Luis Barcala compartira les diverses informacions sobre la negació del seu equip de govern a donar suport a la Plaça del Llibre, diversos simpatitzants han demanat a l’alcalde que el següent pas siga traure “els castellers” de les Fogueres.

Comparteix

Icona de pantalla completa