Diari La Veu del País Valencià
El testimoni d’un xiquet de 13 anys en ‘Per què salto?’ fa la volta al món
RedactaVeu / València

Per què salto?, de Naoki Higashida, és un llibre escrit per un jove japonès de només tretze anys al qual van diagnosticar autisme quan en tenia cinc.

Publicat en la col·lecció ‘Bromera Actual’ (i simultàniament en castellà per Roca Editorial), és el primer llibre sobre autisme escrit per un xiquet amb respostes clares i senzilles als interrogants que frustren habitualment els adults que en tenen cura: “Per què crida repetint el mateix?”, “Per què no em mira als ulls?”.

A través d’una narració inoblidable, Naoki Higashida desfà el mite d’associar l’autisme amb éssers solitaris i estranys. Els autistes estimen, imaginen, tenen empatia i sofreixen, mentre lluiten per fer-se entendre en una societat que sovint els condemna a l’aïllament.

L’edició publicada per Bromera porta pròleg del prestigiós escriptor David Mitchell, qui ha considerat l’obra un ajut inestimable per entendre el seu propi fill, malalt d’autisme. De fet, va ser Mitchell l’impulsor de la traducció de l’obra, però no imaginava que despertaria tant d’interès arreu del món.

Segons les seues pròpies paraules, “Per què salto? va ser un regal del cel revelador. Semblava com si el nostre propi fill ens estigués parlant per primer cop del

que passava dins del seu cap”.

Les vora seixanta preguntes que respon l’autor de Per què salto?, a més de ser xicotetes dosis útils per millorar la relació amb persones que pateixen la malaltia, permeten veure el món a través dels ulls d’un xiquet autista.

Una lectura molt recomanable per al públic en general ja que els microrelats de Naoki desprenen una humanitat i una visió del món reveladora. L’autor ens contagia el seu optimisme i la seua imaginació i ens fa partícips d’uns pensaments molt íntims que sorprendran els lectors, tant si tenen vincles amb persones autistes com si només coneixen de lluny aquest trastorn.

Comparteix

Icona de pantalla completa