Diari La Veu del País Valencià
Riba-roja de Túria tindrà el primer centre europeu per a la criopreservació de cadàvers

Criopreservar un cadàver –és a dir, mantenir-lo congelat a temperatures molt baixes– fins que la tecnologia permeta retornar-lo a la vida en el futur serà possible a principis de 2019. Això assegura l’empresa Cecryon, que obrirà a Riba-roja de Túria (el Camp de Túria) les primeres instal·lacions que ofereixen aquest servei a Europa.

Així ho ha explicat a EFE el director mèdic de Cecryon, Albert Estrada, qui ha indicat que ja té dos clients que desitgen mantindre el seu cos en una ‘criocàpsula’ a 196 graus sota zero almenys durant cent anys.

El servei costa 200.000 euros més IVA si s’abona al comptat. També es pot finançar a través d’una companyia d’assegurances, segons ha assenyalat Estrada, qui ha indicat que les instal·lacions que dirigeix compten amb una llicència d’activitat com a funerària.

Tant el pacient com els familiars de la persona que contracta el servei reben formació i assessoria específica en la qual se’ls expliquen les mesures que han de prendre per a garantir una major qualitat de la criopreservació. Entre aquestes mesures està no fumar, perquè danya el sistema vascular, i tindre un pes adequat. A més, s’ensenya les famílies a fer maniobres de recuperació cardiopulmonar (RCP) i a actuar en cas d’una defunció sobtada.

Com és el procés?

“La nostra idea és que en el 90% de les morts ja sapiguem que el pacient està en una situació de risc vital i ens traslladem on estiga per a començar el procés”, explica Estrada, que afegeix que el que és ideal és actuar abans que passen cinc minuts després de certificar-se la mort legal de la persona.

Així, després de la mort es refredarà el cos amb aigua amb gel, es mantindrà bategant de forma automàtica el cor i se li posarà heparina per a evitar coàguls en les artèries. Aleshores es podran començar a introduir líquids segons la distància a què estiga el cadàver de les instal·lacions Cecryon.

Quan el cos arribe al centre de Riba-roja de Túria, se li substituirà la sang i els líquids cel·lulars per unes substàncies ‘crioprotectores’ i s’anirà abaixant la temperatura fins a arribar als 196 graus sota zero, la temperatura del nitrogen líquid. Llavors, se submergirà el pacient de cap per avall en un tanc de nitrogen líquid, una ‘criocàpsula’ a la qual només cal afegir l’hidrogen a mesura que s’evapora. Segons ha explicat el responsable de l’empresa, que garanteix per contracte el manteniment durant cent anys, la càpsula pot conservar-se durant un mil·lenni “sense la més mínima deterioració”.

En marxa a partir de 2019

Estrada considera que la llicència funerària de la qual disposa és suficient per a poder posar en marxa el centre, ja que el reglament de policia sanitària mortuòria estableix les normes legals per a la preservació “i és el que nosaltres fem”.

“Ens comprometem amb els clients que ja han demanat el servei a partir de 2019”, segons Estrada, que matisa que cadascun dels clients requereix una previsió i un temps, perquè la ‘criocàpsula’ que precisen necessita un temps de fabricació de tres mesos. No obstant això, una vegada l’empresa haja crescut “començarem a tindre ‘criocàpsules’ per a casos d’emergència”, assegura, i afegeix que “no arriscarem una càpsula que està reservada per a un pacient per a algú que no ha fet la previsió quan tocava”.

Comparteix

Icona de pantalla completa