Diari La Veu del País Valencià
La producció d’oli creix un 10% gràcies a les darreres pluges

Les precipitacions registrades durant les últimes setmanes sobre el camp valencià han trencat les previsions inicials sobre la campanya d’oli d’oliva dels mesos de novembre i desembre i eleven la producció un 10% respecte de l’any passat.

Així, els agricultors recol·lectaran vora 38.000 tones d’olives, enfront de les 35.000 tones que es van recollir en 2017, segons ha informat l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) en un comunicat.

No obstant això, als termes d’Énguera (la Canal de Navarrés) i Bunyol i Godelleta (la Foia de Bunyol), l’escassa pluviometria durant la primavera va causar problemes que han resultat irreversibles i que s’han traduït en minvaments de producció de fins al 40%.

Segons les fonts, les reiterades pluges han tingut “unes repercussions extraordinàriament beneficioses” per a la producció d’oli d’oliva en la campanya que es desenvoluparà al llarg dels dos últims mesos de 2018.

AVA-ASAJA sosté que l’evolució experimentada pel clima –passant d’una de les pitjors sequeres de l’agricultura valenciana a una tardor plujosa amb una històrica gota freda inclosa– ha modificat les previsions inicials que apuntaven a un sever descens de la collita.

La collita serà abundant i d’excel·lent qualitat en la majoria de les zones productores, com l’Alt Palància, Utiel-Requena, la Vall d’Albaida o el Comtat. L’organització agrària que presideix Cristóbal Aguado augura també unes prometedores perspectives comercials per als productors valencians després de diverses campanyes marcades per una elevada volatilitat de preus.

Malgrat la recuperació dels volums d’oli a l’estat espanyol –amb un augment del 23% de l’aforament en comparació de la temporada passada– es preveu un descens de fins al 7% de la producció mundial a causa de l’enfonsament productiu en altres països com Grècia (-33%), Itàlia (-38%), Tunísia (-57%), Turquia (-30%), Portugal (-14%) o el Marroc (-21%). En aquest context, el sector de l’oli espanyol espera consolidar el seu lideratge en els mercats exteriors i seguir guanyant terreny als seus principals competidors.

Amb una visió a llarg termini, AVA-ASAJA adverteix de les “febleses estructurals” que pateix la producció d’oli al territori valencià, com ara l’escassa implantació del regadiu, l’envelliment de les explotacions i les dificultats a l’hora de mecanitzar les labors, cosa que encareix els costos de producció i resta competitivitat enfront d’olivars de cultiu més intensiu.

Per això, sol·licita a la Conselleria d’Agricultura que destine, a través de la Llei d’Estructures Agràries, una dotació econòmica suficient per a facilitar l’accés al reg de suport, concentrar les parcel·les per a guanyar grandària i introduir noves varietats que resulten aptes per a la mecanització del cultiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa