Diari La Veu del País Valencià
Els estudiants de Secundària baten rècords en la La Fira Experimenta 2014
RedactaVeu / València

Il·lusió, entusiasme i amor per la ciència. Aquests són els ingredients que es van conjugar en la 9a edició de la Fira Experimenta que diumenge passat es va celebrar al Museu Príncep Felip de la Ciutat de les Arts de les Ciències organitzada per la Facultat de Física de la Universitat de València amb un clar objectiu: que els estudiants s’interessen per la ciència i la tecnologia i entenguen el món que els envolta.

Així, el passeig Sud del Museu de les Ciències es va omplir amb 85 estands en els quals els estudiants de secundària, de diferents centres d’ensenyament de la ciutat de València, van explicar als assistents els seus experiments i demostracions de física i tecnologia.

Enguany, la Fira Experimenta ha duplicat el nombre de participants i assistents pel que fa a l’any anterior. Segons Chantal Ferrer, organitzadora de la Fira Experimenta, un dels aspectes més interessants de l’esdeveniment és que els estudiants tenen l’oportunitat “d’entendre el que han fet, més enllà del muntatge de l’experiment, ja que han d’explicar-lo, aspecte especialment valorat pel jurat del concurs”. A més, el fet d’exposar al públic el fenomen “contribueix a la labor de divulgació científica”, segons Ferrer.

El president de la Societat Espanyola de Física, José Adolfo de Azcárraga, qui va participar en el lliurament dels premis celebrat a continuació en l’Auditori del Museu, va reivindicar la necessitat d’apostar per la ciència. Per a ell, si una riquesa té l’Estat espanyol “no és la dels seus recursos naturals, sinó la dels seus cervells”.

La IX edició de la Fira Experimenta ha incrementat en un 50% la participació pel que fa a l’any anterior, ha arribat als 400 participants i prop de 2.000 assistents en total.

La vicerectora d’Estudis, Isabel Vázquez, que va participar en l’acte de lliurament de premis, es va mostrar satisfeta pel creixent interès que desperta aquesta iniciativa ja que “l’objectiu del canvi de celebració de la Fira Experimenta era acollir més persones i de nou aquest auditori es queda menut, el que demostra el tremend interès per aquesta fira”.

El lliurament de premis va estar precedit per l’espectacle ‘Física d’anar per casa’, que va desenvolupar un grup d’estudiants del grau de Física de la Facultat de Física.

Premis per a Massamagrell, Alberic i València

En la categoria de Demostracions i Experiments de Física, el premi dels estudiants de l’ESO va ser per a l’IES de Massamagrell pel seu projecte “Al voltant de la refracció de la llum”. “Com construir un osmòmetre” va rebre el premi dins d’aquesta mateixa categoria, però dirigida a estudiants de Batxillerat.

Dins del bloc d’Aplicacions Tecnològiques, el premi dels estudiants d’ESO va ser per a “Agafa-ho amb força líquida”, de l’IES Consuelo Aranda d’Alberic. D’entre les aplicacions tecnològiques de Batxillerat el guardó va ser per a “Què fem amb el fem”, de l’IES Lluís Vives, un projecte que, a més, va ser mereixedor del premi per votació del públic.

L’alumnat de 2n de Batxillerat amb el seu projecte sobre “Què fem amb el fem” han guanyat el Primer Premi de la categoria de Projectes de Tecnologia

L’alumnat de 2n de Batxillerat de l’IES Lluís Vives (Paloma Giménez Verdeguer, Nami Gradolí Giner, David Marín Montaner, Belén Martí Pérez i Pau Olmo Ciges, amb el seu projecte sobre “Què fem amb el fem” han guanyat el Primer Premi de la categoria de Projectes de Tecnologia del Batxillerat.

Així mateix, el projecte, sobre el tractament dels residus urbans, ha estat escollit per la majoria del públic assistent com el millor projecte presentat en l’actual edició del Concurs Experimenta i ha obtingut el Premi del Públic Experimenta 2014.

Clica ací per veure els Premis

Comparteix

Icona de pantalla completa