Diari La Veu del País Valencià
Compromís demana que es destinen fons a evitar danys per pluges en lloc de reparar els problemes cada vegada

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha indicat que han realitzat una moció en la Cambra Alta que busca “destinar diners a evitar futurs danys ocasionats per les pluges i desbordaments”, ja que “dit en símils mèdics, en comptes d’estar curant, hem d’atacar l’origen de la malaltia per a guanyar en salut”.

Mulet ha afirmat mitjançant un comunicat que aquesta proposta “sembla més lògica pels constants i reiteratius efectes de les pluges torrencials que s’acarnissen amb el territori valencià especialment”.

El senador ha celebrat l’Acord del Consell de Ministres d’aquesta mateixa setmana que declara les demarcacions de Màlaga, Sevilla, Cadis, València, Castelló, Tarragona, Terol i les Illes Balears com a zones afectades greument per una emergència de protecció civil, per conseqüència de les pluges torrencials i desbordaments de torrents esdevinguts els passats dies 18,19, 20 i 21 d’octubre, però ho ha considerat “insuficient” perquè “no cobreix les necessitats i demandes dels pobles valencians”.

Així, la moció que han presentat al Senat insta el govern espanyol a “recuperar les actuacions pendents d’executar en territori valencià per a evitar les riuades i, de forma urgent, aquelles cancel·lades per Acuamed des de 2007 i que comptaven amb la tramitació administrativa realitzada per a la seua execució en el termini més breu possible”.

En l’ordre d’execució, la coalició ha reclamat atendre com a prioritaris aquelles obres on continuen existint perills per a la població i aquelles que evitarien evitables nous danys materials i afeccions econòmiques per als ajuntaments.

“El paper del Govern és essencial, ja que la situació és especialment greu per la falta d’implicació de les confederacions a mantindre nets rius i barrancs i infraestructures i pel fet que són els ajuntaments els pagans d’aquesta deixadesa de les seues competències i que han de netejar platges, reconstruir camins i respondre davant l’opinió pública de les omissions d’uns altres”, ha assenyalat.

En l’actualitat 136 municipis valencians es troben en risc d’inundació, 48 poblacions amb un risc alt i 88 amb un risc mitjà.

Comparteix

Icona de pantalla completa