Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa processa Marisa Gracia i altres set exdirectius de FGV investigats per l’accident de metro

La jutgessa d’Instrucció número 21 de València, Nieves Molina, dóna per conclosa la investigació sobre l’accident de la Línia 1 de Metrovalencia que el 3 de juliol de 2006 va causar la mort a 43 persones i va provocar ferides a altres 47 i ha processat qui era gerent de Ferrocarils de la Generalitat Valenciana (FGV), Marisa Gracia, i altres set directius de l’empresa en aquell moment.

La magistrada ha pres aquesta decisió “vinculada” per l’ordre de l’Audiència Provincial de reobrir la causa, que ella mateixa havia arxivat en diverses ocasions, i de seguir endavant amb la investigació amb la presa de declaració com a investigats dels exdirectius.

Així consta en una interlocutòria amb data del 21 d’octubre facilitada aquest dilluns pel Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià. En aquest document, la magistrada fa un repàs a totes les actuacions que ha dut a terme i assenyala que acorda la incoació de procediment abreujat, “vinculada” a la decisió de l’Audiència que entenia que podia haver-hi indicis de delicte en l’accident i que inicia el termini per a l’obertura de judici oral.

Davant d’aquesta ordre de reobertura i de cridar a declarar com a investigats els directius per part de l’Audiència, la jutgessa assenyala que “irremeiablement” no pot atendre les peticions de sobreseïment que han sol·licitat les parts.

D’aquesta forma, els processaments, a més de Marisa Gracia, són Manuel Sansano, director d’Operacions; Juan José Gimeno, responsable d’Auditoria per a la Seguretat i Circulació; Luis Miguel Domingo Alepuz, cap de Tallers de València Sud; Sebastián Argente, cap de la Línia 1; Vicente Contreras, director adjunt de l’Explotació; Francisco García, director tècnic i membre del Comité de Seguretat, i Francisco Orts, responsable d’estudis i projectes. Tots ells eren directius de FGV quan va ocórrer l’accident.

Amb tot, la resolució de la interlocutòria no és ferma i hi ha la possibilitat de recurs. Per això, s’obri un termini de deu dies perquè el fiscal i les acusacions personades sol·liciten el sobreseïment o l’obertura de judici oral formulant el corresponent escrit d’acusació.

En la resolució, la jutgessa es refereix al contingut de la interlocutòria de l’Audiència de València de febrer d’aquest any, que va ordenar reobrir per tercera vegada la investigació de l’accident i va ordenar a la jutgessa instructora que citara a declarar els investigats en la causa i que, si no eren necessàries noves diligències, s’iniciara el judici.

La interlocutòria detalla que en la resolució queda exclòs de declarar el cap de tallers, que no era membre del Comité de Seguretat, encara que en la part dispositiva de la interlocutòria de l’Audiència sí que s’acorda que siga escoltat en declaració com a investigat.

Comparteix

Icona de pantalla completa