Diari La Veu del País Valencià
Menys caquis però millor pagats: les dues cares dels efectes de la pedregada de juliol

A les comarques de la Ribera Alta i Baixa es concentra la majoria de la producció de caqui del País Valencià. Segons les dades de la Conselleria d’Agricultura, en la demarcació de València hi ha 15.590 hectàrees de cultiu de caqui, de les quals 12.937 estan en producció. Tot i que l’extensió de cultiu en producció augmenta any rere any, les inclemències meteorològiques han deixat inservible gran part dels fruits, cosa que ha provocat una reducció del volum de la collita i una minva dels llocs de treball generats. En cavi, el que ha augmentat ha sigut el preu de la fruita. Aquesta situació contrasta amb la campanya de 2017, quan l’abundant producció va generar una ‘psicosi’ que va fer caure els preus.

Per a enguany, després d’unes setmanes de collita, les perspectives són molt diferents de les de l’any passat: bones quant als preus, dolentes quant al volum de producció. Tal com apunten des de la Conselleria d’Agricultura i des de les associacions agràries, els episodis meteorològics adversos van començar amb les gelades del mes de març, moment en el qual el caqui comença a brotar. A això li van seguir les pedregades de maig, però sobretot, la forta pedregada de l’1 de juliol va ser la que més va afectar els cultius i va provocar una reducció important de la collita i de l’ocupació al camp. D’altra banda, aquesta davallada de l’oferta fa pensar que els preus seran millors que els de la campanya passada per als llauradors que puguen collir els camps.

En un informe, la Conselleria d’Agricultura explica que sense els problemes meteorològics que s’han patit aquest 2018, la producció total de caquis hauria sigut de 416.550 tones –34.845 tones més que les que s’esperaven en 2017–, però finalment, tant la conselleria com les associacions agràries estimen que s’arreplegarà entre un 35% i un 45% menys que en 2017. Així, les dades oficials apunten que finalment entraran als magatzems 252.339 tones de caqui, 64.740 tones menys que l’any passat.

Tot i això, l’informe d’Agricultura apunta que les tones comercialitzades seran encara menys, perquè el destriament que es farà als magatzems serà superior al d’anys anteriors, ja que molts fruits estan marcats per les pedres. Segons explica Eduard Esparza, responsable del caqui de La Unió de Llauradors, la pell tan fina del caqui fa que les marques de les pedregades afecten el fruit amb més intensitat que, per exemple, en el cas de la taronja, més protegida per la corfa.

Preus més alts que altres campanyes

La reducció del volum de caquis porta aparellat un augment dels preus. Esparza confia que si durant el que queda de collita s’estén la idea que la fruita està bona i no es desencadena “una psicosi” perquè no n’hi ha molts, els preus seran “acceptables” per als agricultors. Tot i això, Esparza recorda que els preus seran bons “per a qui tinga caquis”, perquè “alguns llauradors ho han perdut tot” amb les pedregades de juliol i molts d’ells no tenien el camp assegurat.

Per ara, els preus oficials confirmen els desitjos dels agricultors i, segons els registres de la Generalitat, a aquestes altures de campanya el caqui es paga més car que l’any passat a hores d’ara. De fet, segons les dades de preus que figuren en la web de la Conselleria d’Agricultura, la campanya passada el caqui no es va arribar a pagar tant com ara.

Tot i les bones perspectives per als preus, la campanya de 2018-2019 es recordarà per la reducció de llocs de treball que va comportar la pedregada. Segons les dades de La Unió en la Ribera Alta i Baixa es deixaran de pagar 240.000 jornals al camp i als magatzems. Els danys es van registrar majoritàriament en cítrics i caqui, i, en menor mesura, en fruita d’estiu, magraner i arròs en les poblacions de Tous, Massalavés, Alberic, Benimuslem, l’Alcúdia, Carlet, Benimodo, Guadassuar, Alzira, Algemesí, Benicull, Albalat de la Ribera, Polinyà de Xúquer, Riola i Sueca.

Comparteix

Icona de pantalla completa