Diari La Veu del País Valencià
El ple de les hipoteques al Suprem pot allargar-se més dies per les dificultats d’arribar a un acord

El ple de la Sala Tercera del Tribunal Suprem que ha de decidir qui paga finalment l’impost de les hipoteques pot allargar-se més dies. Després de huit hores de deliberació dilluns, aquest dimarts els magistrats han représ el debat i, passades quatre hores, han intervingut només la meitat dels 28 jutges. Fonts del tribunal apunten que l’acord no és fàcil i, per tant, consideren que les deliberacions es poden allargar més enllà d’aquest dimarts.

Els magistrats han fet una pausa per a dinar i seguiran de vesprada. Sobre la taula, tenen tres recursos per resoldre i hauran d’establir quin criteri donen per bo: si l’impost el paguen els clients –com va dictaminar en febrer– o si ho fan els bancs –com recullen tres sentències del Suprem del mes d’octubre–. A més, els magistrats també han de decidir, en cas que el paguen els bancs, quina retroactivitat té la mesura.

Els ulls de milions de ciutadans afectats per aquesta polèmica continuaran posats en el Tribunal Suprem durant les hores vinents. Fonts del tribunal apunten que l’acord no està a prop i donen per fet que la decisió no es coneixerà aquest dimarts.

El govern espanyol calcula que, en cas que l’impost el paguen els bancs, suposaria 5.000 milions d’euros per a les autonomies per les hipoteques signades en els últims quatre anys. Un import que, tot i que després es reclamaria als bancs, suposaria incrementar entre quatre i cinc dècimes el dèficit i complicaria l’eixida de l’estat espanyol del procediment de dèficit excessiu que marca Europa.

Comparteix

Icona de pantalla completa