Diari La Veu del País Valencià
Marzà arranca el compromís del Ministeri de Cultura d’ocupar les cadires del Patronat de les Arts

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha mantingut aquest dimarts la primera reunió amb el ministre de Cultura i Esport, José Guirao, per a tractar diferents temes relacionats específicament amb la cultura valenciana.

Marzà ha exposat les diferents línies d’actuació en matèria cultural dutes a terme pel govern del Botànic, unes mesures que el titular de Cultura de la Generalitat ha plantejat “com a model a seguir per part del Govern estatal igual que s’està fent en altres àrees en què també s’estan fixant en la nostra obra de govern”. El conseller ha traslladat al ministre “la nostra total predisposició per a col·laborar amb el ministeri en matèria cultural”.

Això no obstant, Marzà ha explicitat també els diferents punts de millora pel que fa al finançament estatal en matèria cultural per al territori valencià i ha aconseguit el compromís d’actuació immediata pel que fa a tres punts: la incorporació de la representació del Ministeri de Cultura en el Patronat del Palau de les Arts; la construcció de l’Arxiu Històric de Castelló de la Plana, i la reforma de la Biblioteca Pública Azorín d’Alacant.

En aquest sentit, Marzà ha confirmat que “els seients reservats als representants del Ministeri de Cultura i l’INAEM a les Arts seran ocupats en breu i la incorporació d’aquestos es farà efectiva en la convocatòria del pròxim Patronat”. Cal recordar que l’oferta de les dues cadires en el Patronat del coliseu operístic ha sigut constant per part de la Generalitat durant aquesta legislatura, un compromís que l’executiu de Mariano Rajoy va rebutjar en diferents ocasions.

Pel que fa a l’Arxiu Històric de Castelló, “cal recordar que és de les poques demarcacions de l’Estat que encara no disposa d’un espai d’aquestes característiques i el ministre ens ha transmés que la construcció s’iniciarà a principi de 2020, un compromís que complirà amb una reivindicació històrica de la ciutadania, que hem fet nostra des que governem”. A més, ha comentat que “és molt important tindre un calendari de les millores de la Biblioteca Pública Azorín d’Alacant, un espai del ministeri que gestionem des de la conselleria, i tindre els detalls de com s’organitzarà el servei de biblioteca mentre es duen a terme les obres”.

Línies de treball en matèria de cultura

El conseller Marzà ha fet una radiografia de les grans línies d’actuació, “que han passat d’una política cultural de l’ocurrència de l’anterior govern a un treball des de l’estratègia amb el pla Fes Cultura”. El titular de Cultura de la Generalitat ha explicitat els diferents augments en matèria de cultura en els pressupostos del govern del Botànic, que han passat dels 79 milions d’euros de 2015 als 120,6 milions assignats a la proposta de pressupostos de 2019 que es debatrà a les Corts Valencianes. A més, s’ha destacat l’aplicació del Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana a l’hora de triar direccions de centres culturals autonòmics, els augments pressupostaris en inversió cultural autonòmica en l’IVC, les Arts, l’IVAM, el CMCV i el Museu de Belles Arts de València, la creació de diferents espais de diàleg i consens amb els sectors culturals com la MECUV o les dades positives que s’estan aconseguint en consum cultural al territori valencià fruit de l’aplicació de diferents mesures previstes en el pla Fes Cultura.

Comparteix

Icona de pantalla completa