Diari La Veu del País Valencià
Oltra, sobre el seu pressupost: Endeutar-se perquè els majors tinguen dependència no és el mateix que fer-ho per Gürtel

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha destacat aquest dimarts “l’esforç sense precedents” realitzat pel Consell del Botànic en matèria de polítiques socials, amb un augment pressupostari del 83% des de 2015. La també consellera d’Igualtat ha subratllat que aquesta “ha sigut la legislatura de l’atenció a les persones en situació de dependència” fent una cosa “tan revolucionària com començar a complir la llei”.

Així ho ha assegurat Oltra durant la seua compareixença en la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts per a detallar el pressupost del seu departament per a 2019– que compta amb 1.528 milions d’euros, un 27,9% més que el de partida d’enguany– i en la qual tant el PPCV com Ciutadans han qüestionat que la despesa se sustente en ingressos “ficticis” que no sap si arribaran per part de l’Estat.

Sobre aquest tema ha explicat que s’han pressupostat els serveis “necessaris”, ja que els drets “estan per damunt” de les consignacions pressupostàries, i ha agregat: “Si no arriben (eixos ingressos), haurem de fer que arriben”. El seu full de ruta, ha dit, passa per seguir garantint eixos drets i “seguir reivindicant els diners justos”.

“Que és deute? Doncs ja ho pagarem, però no deixarem de fer-ho”, ha indicat, ressaltant que “una cosa és endeutar-se perquè els majors tinguen la dependència i una altra fer-ho per a Gürtel, Brugal o Emarsa”. “Pot ser que somiem, però no provoquem malsons”, ha indicat.

A més, ha defensat la necessitat que s’entenga que els drets socials “són tan importants com portar a un xiquet a una escola” i s’han de garantir d’igual manera malgrat la “bretxa” existent entre les previsions i els ingressos.

La vicepresidenta ha qualificat els seus comptes com “un pressupost de transformació al servei de les persones” i ha repassat alguns dels seus programes, entre ells la Renta Valenciana d’Inclusió, que comptarà amb 100 milions en 2019 amb crèdit ampliable i en la qual si finalment s’augmentara el salari mínim, les quanties arribarien a 1.080 euros en el cas d’una família de quatre membres.

Així mateix, hi ha consignats 19,1 milions d’euros, enfront dels 7,6 de 2015, per a complir les mesures del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i ha repassat també les inversions previstes per a dignificar equipaments de serveis socials, per a la qual cosa s’impulsaran tres ordres amb 12 milions d’euros en total: una per a majors, una altra per a diversitat funcional i una altra per a millora de centres polivalents.

“Els serveis socials són la quarta pota de l’estat del benestar”, ha subratllat la vicepresidenta, que també ha destacat que la inversió en polítiques socials és “imprescindible en termes ètics, d’equitat o de justícia social”, però també “rendible econòmicament” per la tornada a l’economia en forma de consum o d’ocupació, per exemple, podent suposar quasi 6.000 llocs de treball nous per a fer “robust” eixe sistema públic de serveis socials.

Comparteix

Icona de pantalla completa