Diari La Veu del País Valencià
Compromís xifra en més de 12.000 les peces d’art i patrimoni exiliades fora dels museus valencians

La peça d’art valenciana exiliada i més reclamada és la Dama d’Elx però no és l’única que es troba exposada fora dels museus i centres culturals del País Valencià. Compromís ha xifrat en 12.081 les obres d’art i patrimoni que estan fora del territori valencià, i bona part d’aquestes estan a Madrid.

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha donat a conéixer aquest dimarts que 12.081 obres d’art i patrimonials d’origen valencià es troben sota la titularitat de museus estatals. D’aquestes, 11.908 estan repartides entre el Museu Nacional d’Arts Decoratives, el Museu Nacional d’Antropologia, el Museu Arqueològic Nacional, el Museu Nacional del Vestit, el Museu Cerralbo, el Museu Sorolla i el Museu Nacional del Romanticisme, ha apuntat la coalició en un comunicat.

Compromís ha pogut xifrar el patrimoni exiliat després que el senador instara el passat mes de juliol el govern espanyol, i concretament el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, a elaborar un informe on facilitara les dades “de cadascun dels béns procedents del País Valencià exposats o en dipòsit de museus nacionals dependents d’aquest o amb participació d’aquest”, com ara el Museu Arqueològic Nacional, el Museu Nacional del Prado –que exposa 33 llenços i 47 taules de pintors valencians com Joan de Joanes i Sorolla, entre d’altres–, el Museu Nacional d’Escultura, el Museu Nacional del Vestit, el Museu Nacional d’Arts Decoratives, el Museu Sefardita, el Museu Nacional d’Antropologia, el Museu Cerralbo i el Museu del Romanticisme.

El Ministeri ha facilitat aquest document sol·licitat pel senador, on, per una banda, es pronuncia sobre els museus que estan sota el control de la Direcció General de Belles Arts i Patrimoni Cultural i, per una altra, el govern espanyol assenyala que els béns que conserva la Fundació dels Ferrocarrils Espanyols es troben “en l’actualitat únicament en dos museus, ubicats a Madrid i a Vilanova i la Geltrú (el Garraf)” i adverteix que “no és previsible que s’exposen béns dels quals es puga garantir que hagen estat assignats amb caràcter d’exclusivitat a les províncies de la Comunitat Valenciana”. En canvi, pel que fa als centes expositius que depenen de la Direcció General fa constar que “el major volum de béns d’interés cultural de titularitat estatal que es custodien als museus estatals no es troben als museus citats (en referència als que enumerava Compromís) sinó als museus de titularitat estatal i gestió directa o transferida ubicats a la Comunitat Valenciana on aquestos béns es conserven i conformen les seues col·leccions estables: el Museu de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’, el Belles Arts de València i el Museu Arqueològic de Sagunt”. Ara bé, el Ministeri reconeix que hi ha 11.908 obres “de molt diversa tipologia i de suport material” que “es troben registrades en el sistema d’informació” i que “estan identificades pel seu lloc de procedència” valenciana. A més, apunta que aquestes peces es troben en “museus de titularitat i gestió estatal”, els quals estan a Madrid.

Mulet ha afirmat que “el patrimoni cultural de l’Estat pertany a tot l’Estat i no només a una ciutat. La resposta dels ministeris de Defensa –que va reconéixer que exposava 88 béns d’origen valencià–, Foment i Cultura, que tenen més de 12.000 peces exposades als seus museus, la majoria a Madrid, és realment molt feridora per a nosaltres. Conéixer aquesta xifra és necessària perquè els i les valencianes sàpiguen com de centralista és la política cultural que practica el govern central. El mateix dret té un museu madrileny que un valencià a tindre patrimoni cultural, de manera que urgeix una reformulació del model per un altre més democràtic i que complisca amb les recomanacions que els béns es troben als seus llocs d’origen i es posen en valor, ja que perfectament el territori valencià pot acollir museus de titularitat estatal”, ha dit el senador.

La petició d’aquesta informació tenia per objectiu conéixer quin és el patrimoni cultural valencià que es troba ara mateix sota titularitat estatal, assenyala la coalició, qui ha lamentat que recentment l’executiu de Sánchez ha tornat a denegar, “seguint el criteri del Govern de Rajoy”, la cessió permanent de la Dama d’Elx –de fet, la ciutat il·licitana va acollir el passat 23 d’octubre un congrés de patrimoni amb experts del ministeri on no es va abordar l’assumpte del bust ibèric–. “Les monedes, vestits, col·leccions, restes òssies, quadres, restes arqueològiques a què es refereix la resposta són part d’un llegat col·lectiu que mereix ser cuidat i difós. Forma a més un important valor d’identitat i podria suposar en alguns casos un revulsiu econòmic molt important en nombroses poblacions de l’Estat de reformular-se la política cultural duta fins ara”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa