Diari La Veu del País Valencià
La Unió de Consumidors rebutja la decisió del Suprem sobre l’impost de les hipoteques i demana canviar la norma

La Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana ha mostrat aquest dimecres la seua “indignació i rebuig” a la decisió presa pel Tribunal Suprem sobre el pagament del conegut com a impost sobre les hipoteques amb la qual “van decidir beneficiar les entitats bancàries enfront dels milions d’afectats per les despeses de les hipoteques”.

“Una vegada més són els consumidors els grans perjudicats, que hauran de continuar pagant l’Impost d’Actes Jurídics Documentats i esperar i confiar que la Justícia Europea rectifique el Tribunal Suprem, tal com ja va passar amb les clàusules sol”, ha indicat en un comunicat.

Al seu judici, “aquesta decisió del Tribunal Suprem posa de manifest la necessitat d’abordar decididament una profunda revisió i modificació de la legislació hipotecària i tributària espanyola regulant amb claredat qui ha de fer front a les despeses sense que done lloc a interpretacions i en la qual es corregisca el desequilibri actual existent en l’aplicació de l’actual normativa”.

El secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada, ha afirmat que “no és moment de lamentacions sinó d’actuar”, ja que són els representants polítics “els que poden i han de dur a terme una reforma de la legislació tributària i hipotecària actual donant una resposta als consumidors i defensant els seus drets i legítims interessos”.

ASICVAL lamenta la decisió judicial

L’Associació d’Immobiliàries de la Comunitat Valenciana (ASICVAL), que agrupa 124 agències, ha lamentat la decisió adoptada pel ple del Suprem i ha reclamat a les entitats financeres que quan siga efectiu el decret llei anunciat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no repercutisquen l’impost als consumidors.

“Lamentem que el Suprem haja prioritzat l’interés de la banca sobre els interessos dels consumidors”, ha afirmat la presidenta d’ASICVAL, Nora García Donet. La també presidenta de la Federació d’Associacions Immobiliàries (FAI) espanyoles ha expressat que les agències “han acollit la decisió amb estupor” perquè “ha excedit el debat sobre la retroactivitat de la devolució, on el créiem situat, i ha modificat per complet l’acord anterior, el pitjor escenari possible per a les famílies espanyoles”.

“Ningú en el sector esperava aquest gir”, ha afirmat García Donet, qui també ha lamentat “la inseguretat jurídica causada durant aquestes tres setmanes de circ”, en les quals les entitats financeres, segons el constatat per les immobiliàries valencianes, “han ajornat entre un terç i la meitat de les signatures d’hipoteques compromeses”. “La credibilitat del país s’ha vist danyada i la imatge del sector també ha resultat perjudicada”, ha assegurat.

La PAH i els iaioflautes

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de València, els iaioflautes i Podem s’han manifestat aquest dimecres a les portes de la Ciutat de la Justícia d’aquesta ciutat per a denunciar la “injustícia suprema” que per a aquest col·lectiu suposa la decisió del Suprem. Durant la protesta s’han corejat consignes com ‘La banca mana, el Suprem obeeix’, ‘Lluitarem, l’habitatge és un dret, ja n’hi ha prou d’especular’ o ‘Suprema estafa, suprem robatori’.

Un dels portaveus de la plataforma, Jesús González, ha explicat que “la sentència del Tribunal Suprem ja és suficient per a dir que és una presa de pèl absoluta de la democràcia i de la independència dels jutges”. “És la primera vegada que el Tribunal Suprem en 24 hores es desdiu de tres sentències que ja eren fermes i que marcaven la línia que pagaren els bancs”, ha apuntat en aquest sentit.

González ha lamentat que esperaven que, “com a mínim”, el ple del Suprem reconeguera que el pagament corresponia a les entitats bancàries i que el debat girara entorn de la retroactivitat de la mesura. “Però això era una segona part del debat. Es tractava de reconéixer que era un espoli, un robatori”, ha expressat.

Comparteix

Icona de pantalla completa