Compromís insta el govern espanyol a complir la Llei de Memòria Històrica amb la Creu de Ribalta

Els senadors de la coalició lamenten que a Castelló de la Plana siguen l'alcaldessa i el grup municipal socialista els qui impedisquen el compliment de la norma
/ Castelló de la Plana
7 novembre 2018 01:00h

La diputada de Compromís al Congrés Marta Sorlí i el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, han registrat una Proposició no de Llei i una moció perquè el govern espanyol ordene a l'Ajuntament de Castelló de la Plana retirar l'anomenada Creu dels Caiguts del Parc de Ribalta en compliment de la Llei de Memòria Històrica, segons ha informat el partit en un comunicat.

Aquesta iniciativa sorgeix després de més d'un any de l'anunci de la retirada de la creu per part de l'Ajuntament i després de les "discrepàncies que han eixit a la llum recentment" entre PSOE i Compromís, els dos partits que formen l'equip de govern municipal.

A més, les iniciatives parlamentàries que ha registrat Compromís vénen motivades per la resolució d'un comité d'experts que considera el monument un "símbol d'exaltació" de la Guerra Civil i la dictadura franquista "que actua, en dates determinades, com a punt de concentració per a l'exaltació del franquisme", segons recorden les mateixes fonts.

Des de Compromís s'ha recordat que l'article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, de Memòria Històrica, és "molt clar" quan ordena que "les administracions públiques, en l'exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura".

"Ens sorprén la poca pressa que té el PSOE a retirar aquest vestigi franquista a Castelló quan al Congrés debatem i votem propostes similars pràcticament cada mes a iniciativa seua", ha assenyalat Marta Sorlí, que tampoc no entén el "retard" del compliment "de la seua llei".

Mateixa posició

Per a Sorlí, aquestes iniciatives són una oportunitat perquè el PSOE diga "clarament" que sí que vol aplicar la llei de memòria històrica a tots els municipis de l'Estat per igual, "també en aquells on governa i la ciutadania li reclama valentia". "En Compromís tenim la mateixa posició en totes les institucions: volem que s'eliminen tots els símbols franquistes tant els que generen titulars, com ara l'exhumació de Franco de la Valle de los Caídos, com els que no són tan mediàtics", ha afegit.

Per part seua, el senador Carles Mulet ha lamentat que els "avergonyeix que mentre que Compromís ha aconseguit canviar centenars de carrers franquistes a tot l'Estat i retirar desenes de símbols, en una ciutat com Castelló siguen la seua alcaldessa i el seu grup municipal socialista els qui estiguen posant obstacles al compliment de la llei i més en un tema tan sensible com aquest".

"És intolerable que es busquen excuses per a no actuar i que s'incomplisca un dels punts del pacte de govern municipal signat entre PSOE, Compromís i Castelló en Moviment", ha dit. Mulet ha explicat que, si bé s'és conscient de la majoria del PP al Senat "que pot fer inviable l'aprovació d'aquesta moció", es podrà debatre un "comportament irresponsable per part del PSOE i obligarà els partits a posicionar-se".

"Fets com el de Castelló evidencien la necessitat d'uns terminis clars per a complir la llei i un règim sancionador contra qui la incomplisca", ha assenyalat Mulet, qui espera que "reaccionen i no quede en evidència el grup municipal socialista. Que complisquen ja amb la llei i desbloquegen l'eliminació d'aquest símbol franquista i evitaran així l'enrogiment de fer públic en tot l'Estat l'antiexemple que és la capital de la Plana".

En abril, la plataforma en defensa de la creu del Ribalta va anunciar que denunciarà per prevaricació l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, en cas que retire aquest símbol del seu emplaçament actual al parc.

next