Diari La Veu del País Valencià
Paco Roca convertirà l’IVAM en un gran còmic per a celebrar el 30é aniversari del museu

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) està preparat per a celebrar el 30é aniversari amb una nova temporada expositiva per a 2019, un “any especial” a causa de l’efemèride, han destacat aquest dimecres el director del museu, José Miguel García Cortés, i el conseller de Cultura, Vicent Marzà, durant la presentació de la programació per als propers mesos. Després de la retrospectiva sobre Joan Miró que va marcar una fita en el museu aquest 2018, l’IVAM presenta dos “grans projectes”, un al voltant de Fernand Léger i un altre sobre Jean Dubuffet. Per a celebrar les tres dècades d’història, el dibuixant Paco Roca convertirà les parets del centre expositiu en un gran còmic sobre l’IVAM.

L’any 2019, l’IVAM entra de ple en el 30é aniversari i disposarà de 9,3 milions de pressupost, “un milió més que l’any passat i dos més que en 2015”, ha recordat Vicent Marzà. “Els diners són per a fer coses”, ha afegit el responsable de Cultura, com ara “millorar els projectes expositius, posar en valor els espais de l’IVAM (l’edifici, però també el nou jardí de les escultures, la subseu d’Alcoi) i seguir enriquint els fons del meseu”, ha explicat el conseller. L’objectiu de cara a l’aniversari és que l’IVAM siga cada dia més del segle XXI, que estiga reconegut “dins i fora”, pels valencians però també per l’Estat i per la comunitat internacional. S’està aconseguint, “les xifres avalen que hi ha més visitants i més qualitat” però, a més a més, en 2019 es presenten cinc coproduccions amb museus d’Anglaterra, Portugal, Itàlia i França.

L’aniversari va començar durant aquest 2018. Com a pròleg de l’efemèride, el centre expositiu va acollir en octubre el congrés internacional Més Enllà del Museu, una trobada que García Cortés ha qualificat de fantàstica per a compartir i contrastar visions i idees sobre com han de ser els museus del futur. De fet, el director ha insistit que 2019 serà “especial” però no un punt final, sinó un moment d’inflexió per a definir com serà el museu en els pròxims trenta anys.

La programació comptarà amb “dos projectes importants” –seguint l’envergadura de la mostra sobre Miró que va acollir l’IVAM en febrer després de 29 anys d’absència–, amb cinc coproduccions amb museus internacionals de referència, noves mostres dels fons del museu i una “aposta per les dones”, ha defensat García Cortés. Per què l’IVAM ha d’exposar Fernand Léger?, ha preguntat García Cortés. Doncs perquè el francés es va moure en el cubisme per a acabar triomfant en el pop art, el corrent de què beu el còmic i la novel·la gràfica està “connectada” amb l’IVAM. Per això, en coproducció amb la Tate de Liverpool, comissariada per Darren Pihn, la Galeria 1 acollirà de maig a setembre “la major retrospectiva que s’ha fet a l’estat espanyol” sobre l’artista francés, que reunirà més de 140 peces provinents de diversos museus, com ara el Moma de Nova York, el Pompidou de París i el Reina Sofia de Madrid, entre d’altres.

La segona gran mostra serà en octubre. De nou, la Galeria 1 acollirà una retrospectiva, en aquest cas sobre Jean Dubuffet, en coproducció amb el Mucem de Marsella i comissariada per Baptiste Brun i Isabel Marquette. L’IVAM exposarà fins a febrer de 2020 més de 100 obres de l’artista francés, “qui ens va obrir la ment i va aportar altres maneres d’entendre l’art”, ha defensat José Miguel García Cortés. Es tracta d’una mostra sobre “el bàrbar d’Europa” on Dubuffet palesa la seua visió sobre les cultures no occidentals.

José Miguel García Cortés junt amb el conseller de Cultura Vicent Marzà, aquest dimecres, durant la presentació de la programació de 2019. / IVAM

De gener a maig, l’IVAM començarà l’any del seu aniversari amb 1989. La fi del segle XX, una exposició comissariada per Sandra Moros i Sergio Rubira amb què es posarà en context el naixement del museu en un any que va ser “històric” perquè va caure el mur de Berlín, es va obrir el bloc soviètic, es va iniciar la fi del règim de l’Apartheid a Sud-Àfrica “i va nàixer l’IVAM”, ha dit el seu director. La mostra ocuparà les galeries 7 i 3 de l’IVAM.

Temps convulsos. Històries i microhistòries en la col·lecció de l’IVAM arribarà al museu en febrer i es podrà visitar fins a abril de 2020. Comissariada per M. Jesús Folch, Sergio Rubira i José Miguel G. Cortés, les galeries 4 i 5 acolliran aquesta exposició que recupera obres del fons propi del museu estructurades en cinc àrees: la violència i el poder; móns ocults; qüestionament de les imatges; cossos dissidents, i perifèries urbanes. De març a juliol, l’IVAM es convertirà en un gran còmic. A hores d’ara, encara no se sap ben bé com serà aquesta transformació, ja que el dibuixant Paco Roca serà l’encarregat de traslladar la història del museu a les parets de l’IVAM a més d’ocupar la galeria 6, on, comissariada per Álvaro Pons, l’IVAM torna a fer una reivindicació de la novel·la gràfica.

A la galeria 7 l’IVAM acollirà una nova coproducció del Jeu de Paume de París i la Fundació Gulbenkian de Lisboa. Comissariada pel director de l’IVAM, el museu valencià presentarà una antologia de l’artista Zineb Sedira, on l’artista francesa d’origen argelina explora les conseqüències de la diàspora de la seua família a través de fotografies i instal·lacions. La mostra s’inaugurarà, primer, a València i, després, viatjarà a París i a Lisboa.

De juny a octubre, l’IVAM tindrà una nova retrospectiva; en aquest cas, sobre l’artista barcelonina Susana Solano. La galeria 7 acollirà l’exposició comissariada per J. Ramon Escrivà sobre l’escultura de Solano i inclourà altres peces menys conegudes.

La galeria 6 acollirà un nou projecte específic per a l’IVAM. Lara Almarcegui abordarà els espais de la ciutat de València i com aquestos es configuren al voltant dels seus habitants. També hi haurà un nou cas d’estudi, el projecte d’investigació artístic que impulsa el museu anualment, en aquest cas Reinventant la representació: l’art holandés d’entreguerres arribarà de setembre a gener de 2020 a la galeria 3 en coproducció amb el Gemeentemuseum de la Haia. De novembre a febrer de 2020, Fernando Sánchez Castillo durà a la galeria 6 Monumentalitat i Massa, on l’artista parteix d’una reflexió dels escrits inèdits de Renau sobre l’art monumental. Finalment, des d’abril fins a 2021 la galeria 2 l’IVAM tornarà a abordar un dels artistes amb més presència en la col·lecció del museu. Comissariada per Irene Bonilla, Sergio Rubira i Josep Salvador, el museu presentarà Julio González i les avantguardes.

Subseu d’Alcoi i exposicions internacionals

La propera setmana està prevista la inauguració del CADA d’Alcoi, la subseu de l’IVAM a les comarques del sud que començarà amb una retrospectiva sobre Sempere. Això no obstant, l’IVAM ha ideat tres exposicions específiques per a la seu subseu, la primera arribarà de febrer a juny, comissariada per Teresa Miller, Pintura espanyola en la col·lecció de l’IVAM, 1950-1995. De juny a octubre, María Jesús Folch comissaria Filant idees, teixint art, on es mostren peces tèxtils que es van introduir al món de l’art. Finalment, de novembre a març de 2020, Sandra Moros serà la comissària de La societat del rendiment, una exposició a partir d’un projecte específic que duran a terme diversos artistes joves.

Els fons de la col·lecció de l’IVAM han sigut reclamats per museus internacionals per a ser exposats. Així és el cas del Maxxi de Roma, qui acollirà un centenar de peces del museu valencià per a formar part de l’exposició Al nord de la Tempesta (de març a abril). També, del Centro de Arte de Alcobendas, que serà el destí de 150 obres d’entreguerres de la col·lecció de l’IVAM que formaran part de l’exposició Escriure amb llum. Fotografia d’entreguerres en la col·lecció de l’IVAM, comissariada per J. Ramon Escrivà (de febrer a maig).

Les peces de Josep Renau que pertanyen a l’IVAM –el conseller ha emfatitzat que s’està treballant per a tancar l’acord per a comprar el fons de la Fundació Renau– viatjaran al Born Centre Cultural i Memòria de Barcelona de juny a octubre, mentre que tots els Caixafòrums de Catalunya (Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona) acolliran Construint nous móns. Les avantguardes històriques en la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945, comissariada per José Miguel García Cortés i Josep Salvador.

Comparteix

Icona de pantalla completa