Diari La Veu del País Valencià
Potries i Sagunt, primeres parades de la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat

La col·lecció d’art contemporani que va començar a adquirir la Generalitat el passat any 2017 inicia aquest dijous la itinerància pel territori després d’haver estat exposada al Centre del Carme. La primera parada serà Potries (la Safor) i, posteriorment, les obres arribaran a Sagunt (el Camp de Morvedre), ja que les dues ciutats exerceixen la capitalitat cultural valenciana.

La Generalitat, a través de la coordinació del Consorci de Museus, va organitzar un comité assessor amb diversos entesos en art per a fer una selecció de compra d’art modern, una pràctica habitual en altres territoris que té la finalitat de configurar un fons patrimonial d’obres actuals d’artistes vius. Així, amb un pressupost de 512.000 euros, els experts van triar a finals de 2017 un total de 33 obres d’artistes valencians –Sebastià Miralles era l’únic creador mort–. Les peces, sota el títol Art Contemporani de la Generalitat. Primers moments, es van presentar en juny al Centre del Carme.

L’antic convent del Carme va acollir la primera exposició pública amb les 33 primeres peces d’aquesta nova col·lecció d’art de la Generalitat que va ocupar 1.000m2 del complex, és a dir, la sala Refectori, la sala Carlos Pérez i les sales 1 i 2 a la segona planta del centre cultural. Des de juny fins a setembre, les obres de Joël Mestre, Anna Teresa Ortega, Sebastià Miralles, Bleda i Rosa, Mira Bernabeu, Anna Talens, Xavier Arenós, Teresa Lanceta, Maribel Doménech, Teresa Cebrián, Mery Sales, Paloma Navares, Amparo Tormo, Jorge Julver, Moisés Mañas, Xavier Monsalvatje, Rosana Antolí, Damià Jordà, Amparo Tormo, Olga Diego, Ernesto Casero, Tania Blanco, Agustín Serisuelo, Art al Quadrat, Mar Arza, Fermín Jiménez Landa, Pilar Beltran, Xisco Mensua, Aurelio Ayela, Hugo Martínez-Tormo, Jesús Rivera, Ángel Masip, Inma Femenía i Nelo Vinuesa s’han pogut veure a València sota el comissariat de Ricard Silvestre.

El valor de les paraules, de Mar Arza, una de les 33 peces de la col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat. / CONSORCI DE MUSEUS

Ara, des d’aquest dijous 8 de novembre, comencen a viatjar pels pobles, tal com van anunciar durant la presentació d’aquesta exposició el conseller de Cultura, Vicent Marzà, i el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont. Les primeres parades seran a les dues capitals culturals valencianes fins a abril de 2019 i les obres arribaran a Castelló de la Plana i Las Cigarreras d’Alacant a partir de març. Així mateix, es va deixar la porta oberta que la col·lecció puga visitar altres ciutats. De moment, les parades assegurades són Potries i Sagunt i s’està treballant per a concretar la itinerància a partir de 2019, on tot apunta que la pròxima estació serà Alacant. El passat juny Marzà també va anunciar que mentre les 33 obres estaven recorrent el territori, un nou comité d’experts es posaria a treballar en el un nou procés de compra d’art contemporani per part de la Generalitat amb un pressupost inicial de 250.000 euros.

Tres cicles expositius a Potries

El Museu de l’Alfareria d’Ángel Domínguez acollirà tres cicles expositius compostos per una selecció de peces de la col·lecció, xicotets gabinets formats per un reduït nombre d’obres que permeten un acostament més pròxim al conjunt del fons. Així doncs, des d’aquest 8 de novembre fins al 6 de gener, Potries gaudirà de les tres mostres amb obres de set dels artistes de la col·lecció: Més enllà de l’objecte: narratives codificades (del 8 al 25 de novembre); Història i memòria (del 28 de novembre al 16 de desembre), i Els altres paisatges (del 19 de desembre al 6 de gener de 2019), totes elles comissariades per María Ramis.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanya l’alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez, en aquesta primera parada de la col·lecció d’art contemporani de la Generalitat, un fons que va sorgir de la necessitat d’impulsar i revitalitzar el sector artístic valencià amb la finalitat d’oferir una panoràmica de l’art contemporani actual i d’apropar-la a la ciutadania.

El bolsón de las palabras, de Teresa Cebrián, una de les 33 peces de la col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat. / CONSORCI DE MUSEUS

Per tal d’aprofundir en l’estudi i catalogació de les peces i treballar en la seua divulgació s’ha editat el primer volum d’una sèrie de publicacions sobre el conjunt artístic. D’altra banda, s’ha constituït un equip de comissariat per als diferents cicles expositius entre el Centre de Documentació d’Art Valencià Contemporani Romà de la Calle i l’Institut de Creativitat i Innovació Educatives de la Universitat de València, un grup de treball format per joves que s’estan formant en l’àmbit de la crítica i del comissariat artístic.

Aquest primer cicle que arriba a Potries està integrat per El bolsón de las palabras ,de Teresa Cebrián; El valor de les paraules, de Mar Arza i Be careful what you wish for… (‘Vés amb compte amb allò que desitges’), de Xavier Motsalvatje.

Comparteix

Icona de pantalla completa