Diari La Veu del País Valencià
Cospedal abandona l’escó de diputada al Congrés

La fins ara diputada per Toledo del Partit Popular María Dolores de Cospedal ha anunciat que abandona l’escó que ocupa al Congrés, una decisió que desvincula dels darrers enregistraments fets públics per la web Moncloa.com i en la qual se l’escolta parlant amb l’excomissari empresonat José Manuel Villarejo. En un comunicat, la també exsecretària general del PP assenyala: “Des de l’últim Congrés Nacional del PP, en el qual tothom recorda quina va ser la meua postura, vaig prendre la decisió d’abandonar la política”.

Cospedal assegura que, des del congrés en què Pablo Casado va ser triat president del PP, la dirigent popular de Castella-la Manxa tenia pensat “deixar la vida pública a la finalització d’una transició ordenada de les seues responsabilitats”. Tot i no dir-ho obertament, la ja exdiputada reconeix que les informacions dels darrers dies sobre els presumptes treballs encomanats a l’excomissari Villarejo l’han fet prendre la decisió d’avançar la seua eixida total de la primera línia política. En aquest sentit, aquest dilluns Cospedal ja va transmetre a Casado que renunciava a formar part del Comité Executiu de direcció del PP.

Ara, 48 hores més tard, fa el pas definitiu i també abandona l’escó que ocupava al Congrés dels Diputats –on també presidia la Comissió d’Exteriors–. En l’extens comunicat, argumenta novament que ho fa per a protegir el partit i en un moment en què les eleccions andaluses estan molt a prop. Diu que marxa per a “alliberar el partit de qualsevol atac, per injustificat que siga”, i per a deixar les mans lliures als seus companys per criticar una situació que, segons Cospedal, viu l’Estat amb el govern de Pedro Sánchez.

A més, carrega contra els ministres qüestionats per diferents polèmiques –Delgado, Celáa, Borrell i Duque– i també pel fet que els partits independentistes els portaren fins a la Moncloa.

Res de què avergonyir-se

Novament, assegura que mai ha mentit –en relació a les reunions amb Villarejo– i que no té de què avergonyir-se. Cospedal justifica que ja tenia pensat deixar la política després del Congrés Nacional del PP en juliol i que ara només ha avançat “algunes dates” aquella decisió.

Tot i que dilluns va afirmar davant les càmeres que no pensava deixar l’escó perquè no tenia res “a amagar”, ara diu que ho ha “reflexionat més”. “Per una vegada tinc dret a cuidar de mi mateixa, dels meus. Les interpretacions que es facen de la meua eixida no m’afecten”, escriu. Demana disculpes als companys de Castella-la Manxa –d’on ha sigut presidenta– per no haver-los anunciat personalment la renúncia. “De vegades, les circumstàncies imposen altres temps”, afirma.

La corrupció al PP

Sobre la corrupció, considera que ha “danyat de manera innegable” el “bon nom del PP” i que ella l’ha combatut. Per això, es creu “humilment” mereixedora de “l’autoritat” que li ha donat el partit per a defensar els seus companys del que qualifica de situacions “d’injustícia i sospites”. A més, afegeix que hi ha hagut “acarnissament” amb el seu partit amb el tema de la corrupció.

Aprofita també per a demanar als seus companys del PP que “tanquen files davant les injustícies” i que aturen la polèmica al voltant de les gravacions. “Quan els teus adversaris polítics detecten que la teua fortalesa és vulnerable, els atacs es multipliquen”, reflexiona.

La relació amb Villarejo

Sobre la relació amb l’excomissari empresonat, diu que té la “consciència tranquil·la” i restringeix els seus contactes amb ell a trobades per a “escoltar i demanar aclariments” a qui va acudir a ella en condició de secretària general del PP per a oferir-li informació del partit. Una informació que creu que ha estat “capital” per a esclarir comportaments dins el partit que la justícia ha sentenciat que eren delictius, com és el cas de la trama Gürtel. “La meua obligació era saber què estava passant”, escriu, i diu que ho va fer sempre “dins dels límits de la llei”.

Per tant, nega haver espiat mai ningú ni haver ordenar fer-ho. “Només vaig demanar més informació per a confirmar si eren certes algunes informacions que m’havien fet arribar i que afectaven persones concretes”, puntualitza.

Disculpes al seu marit

Per tant, no es penedeix de la seua actuació i diu que no ha sigut cap error. “Si és pecat mortal parlar amb un comissari de la policia que acabava de ser condecorat pel PSOE, aleshores sí que em vaig equivocar”, ironitza. On sí que entona el mea culpa és a demanar disculpes al seu home, Ignacio López del Hierro, per haver-lo involucrat en “la interlocució” amb Villarejo. “Ara ell està pagant per haver-me ajudat a tractar de tindre una visió més clara del que estava passant”, reconeix.

Comparteix

Icona de pantalla completa