Els turistes que visiten la Ciutat de les Arts i les Ciències gasten de mitjana 51 euros

L'Ivie analitza en un informe l'impacte econòmic i social del complex en 2017
/ València
8 novembre 2018 01:00h
La Ciutat de les Arts i les Ciències gasta 27,61 milions d\'euros en sous.

La Ciutat de les Arts i les Ciències és un dels principals atractius turístics de València i, després de 7 anys de silenci, l'Ivie ha elaborat un informe en què analitza l'impacte econòmic i social del complex en 2017. Així, segons ha explicat aquest dijous el director adjunt d'investigació de l'Ivie, Joaquín Maudos, l'objectiu de l'estudi és estimar l'impacte econòmic de l'activitat de la Ciutat de les Arts sobre el total de l'economia del País Valencià així com quantificar el capital humà que reben els visitants a les instal·lacions.

Segons han explicat, els turistes que van visitar la Ciutat de les Arts i les Ciències van gastar 133,48 milions d'euros en 2017. D'aquesta quantitat, 120,36 milions corresponen a la despesa feta per turistes que vénen de vacances a la ciutat mentre que la resta, 13,11 milions, corresponen a la despesa generada pels visitants que assisteixen a actes o congressos a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Els turistes que es van apropar a la Ciutat de les Arts en 2017 van rondar els 2,6 milions i, de mitjana, es van gastar 51,3 euros per persona. L'edifici preferit pels visitants és l'Oceanogràfic, que en 2017 va vendre 1,3 milions d'entrades. A més, segons l'estudi de l'Ivie, l'aquari percep el 63% del total de la despesa turística en la Ciutat de les Arts.

Per a completar l'informe, els investigadors han fet una enquesta a 505 persones en què els interrogaven per la importància que té la Ciutat de les Arts i les Ciències en la seua visita a València. Per al 63,76% dels turistes la visita al complex situat en l'antic llit del Túria és "bastant" o "molt important" i només per a un 8,9% no és gens important.

La despesa turística total atribuïble a la Ciutat de les Arts i les Ciències té un impacte en l'economia valenciana de 57,4 milions d'euros en termes de renda i genera 2.401 ocupacions equivalents a temps complet a l'any. L'informe de l'Ivie mostra els impactes derivats de l'activitat ordinària d'explotació del conjunt de les actuacions de la Ciutat de les Arts i les Ciències ascendeixen a 53,7 milions d'euros en termes de renda i a 1.060 ocupacions.

Colomer ha ressaltat que la Ciutat de les Arts i les Ciències "és una infraestructura molt valuosa que té un retorn socioeconòmic per a la societat", al mateix temps que ha recordat que el complex "va ser sufragat per l'erari públic i és de tots els valencians i valencianes; per això, hem d'explicar amb transparència el retorn econòmic que té".

El responsable de Turisme ha destacat que "més enllà de les bones dades, que evidencien una gestió positiva de l'últim any, és important assenyalar el canvi de percepció i imatge del recinte, que ha de concebre's com a propi de tots els valencians i valencianes".

L'informe recull també les despeses de manteniment que genera el complex museístic i que inclouen també el que gasten les diferents empreses que gestionen els edificis. Així, segons l'Ivie, el manteniment de la Ciutat de les Arts i les Ciències va costar en 2017 50,93 milions d'euros. D'aquesta quantitat, 27,61 milions corresponen a la despesa generada pels sous dels empleats.

Tal com han explicat els tècnics de l'Ivie, per cada euro que es gasta en el funcionament del complex, es generen 2,6 euros. A més, han assenyalat que la Ciutat de les Arts i les Ciències aporta 111.053.124 milions d'euros al PIB del País Valencià, cosa que suposa un 0,11% del PIB i un 0,17% de l'ocupació total. 

Impacte social de 60 milions d'euros

L'informe també valora l'impacte social que suposa la Ciutat de les Arts i les Ciències, que s'estima entorn dels 60 milions d'euros i es deriva de l'enriquiment intel·lectual que suposa per a un visitant passar per la Ciutat de les Arts i les Ciències. Aquest capital humà s'estima a partir de dues aproximacions complementàries: la primera, la "disposició a pagar" dels visitants com a aproximació al capital humà que rep un visitant a la Ciutat de les Arts i les Ciències. En aquest cas, el valor del capital humà generat en 2017 ascendeix a 56 milions d'euros. 

El segon criteri utilitza com a aproximació al capital humà el "cost de formació equivalent", que valora en termes monetaris el temps invertit pels visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències com el seu equivalent en hores de formació rebuda. Sota aquest criteri, l'impacte en el capital humà generat en 2017 es valora en 64,5 milions d'euros. En conseqüència, les dues aproximacions utilitzades al capital humà llancen una mitjana d'uns 60 milions d'euros. 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next