Diari La Veu del País Valencià
Un festival de llibreries per a reivindicar-se com a espais culturals arrelats als barris

Els llibreters tanquen files per a reivindicar-se com a espais culturals on, sense perdre de vista el subministrament de llibres a la clientela, volen ser un lloc de punt de trobada arrelat al barri en què gaudir d’una programació que vaja més enllà de la compra-venda de literatura.

Amb aquest objectiu, del 9 al 17 de novembre, dèneu llibreries d’arreu del territori celebraran la segona edició del Llibreries Fest, una setmana en la qual els espais literaris acolliran una programació en què tenen cabuda tot tipus de disciplines culturals, des del teatre fins a la gastronomia. La campanya està impulsada pel Gremi de Llibrers junt amb la Fundació pel Foment del Llibre i la Lectura (FULL) els quals llancen la convocatòria cada any per a sumar adhesions per a “consolidar que podem ser més que llocs on venen llibres”, apunten. Es tracta, doncs, de bescanviar la visió estereotipada d’un baix comercial amb prestatges polsegosos i lloms de llibres antics, “volem que siga un lloc per a gaudir, acostar al barri el llibre i que alhora les llibreries vagen més enllà del propi llibre”, expliquen.

Les llibreries es convertiran durant tota una setmana en escenaris teatrals, espais gastronòmics o sales de concerts i de cinema. Amb motiu del dia de les llibreries, 16 de novembre, el Gremi de Llibrers de València, juntament amb la Fundació FULL, organitzen per segon any consecutiu la campanya Llibreries’ Fest, abans anomenada ‘Llibreria, espai cultural’. Enguany la iniciativa adopta el format de festival amb entrades gratuïtes a tots els esdeveniments culturals que acullen les 19 llibreries de tot el País Valencià que hi participen.

El ventall d’activitats, adreçades a tot tipus de públic, des dels més menuts fins als més grans, també s’ha ampliat per a aquest 2018. “Són activitats molt interessants perquè van més enllà dels llibres i cobreixen les distintes manifestacions culturals: teatre, música, cinema o gastronomia”, ha destacat el president del Gremi de Llibrers, Ignacio Larraz. “Ens hem marcat com a objectiu que s’amplie el nombre de llibreries participants”, indiquen després d’haver aconseguit sumar a la iniciativa tres nous establiments. Aquest 2018 formen part del festival les llibreries Llum de Lluna, de Quart de Poblet; Somnis de paper, de Benetússer; 35 formiguetes, d’Alzira; Tirant lo Blanch (carrer Arts Gràfiques), La Rossa, Abacus (carrer Poeta Quintana), Intertècnica, El cresol i Gaia, de València; L’Eixam, de Tavernes Blanques; Detroit Llibres, d’Alcoi; Nord, de Picassent; Libros 28, de Sant Vicent del Raspeig; La Moixeranga, de Paiporta; La costera, de Xàtiva; El Puerto de Sagunt, i les tres llibreries Ambra, Gavina i Ferrer, dins de la Setmana Literària de Gandia.

Les propostes culturals que s’hi podran veure van des dels concerts, el teatre improvisat, els tastos de vi i les tertúlies literàries com ara Cafè de Fel, una actuació en què es combina la poesia de vers lliure en valencià i la música jazz amb Leticia Marrades, Key Day i Kontxi Lorente; teatre improvisat a partir d’un llibre o fragment d’aquest, escollit pel públic, que Guerrillaimpro desenvolupa en una obra de teatre improvisada; Áurea Ortiz, David Brieva i Mikel Labastida es dediquen a analitzar la relació entre la literatura i les sèries de televisió, fent referència a les adaptacions recents en una xarrada titulada Leetflix; Be your own heroine, una performance de dansa en la qual Cristina Gómez es converteix en el personatge Fanny de Funny: un personatge inventat a través de l’humor i de la desmitificació de l’esterotip de la superheroïna.

També es projectarà el webdocumental En la bretxa amb comentaris de la directora Claudia Reig de Barret Films, junt amb debats al voltant de la desigualtat de gènere al treball i enregistrament de testimonis per al webdocumental. Hi haurà un taller de menjar saludable impartit per la nutricionista Laura Jorge, qui presenta el seu llibre i fa un showcooking, preparació de tres menjars senzills saludables. La il·lustradora Aitana Carrasco ensenyarà a dibuixar un monstre o espantacriatura valenciana que s’ha aprés anteriorment a través de llegendes o rondalles valencianes i Marta Ardite, historiadora de l’art i educadora, donarà a conéixer diferents eines i materials per a poder acompanyar els infants en el seu camí de descoberta del món a través de les imatges dels llibres i d’altres suports.

Durant la setmana també hi haurà una exposició creada pel prestigiós performer, poeta visual i professor Bertomeu Ferrando en la qual els llibres prenen un valor singular, original i irrepetible. I l’exposició Nosaltres, les escriptores, comissariada per Manola Roig i Rosa Roig que té com a objectiu donar visibilitat a les escriptores valencianes que des de Sor Isabel de Villena fins a l’actualitat han escrit en el nostre territori, refent d’una forma senzilla els relats de vida de les dones que han conformat la nostra tradició literària. Les activitats que van adreçades a un públic adult van acompanyades d’un tast de vi de Noemí Wines, de vermut de Carmeleta o de cervesa TYRIS. La Pajarita, per la seua banda, ofereix pintures per al taller d’il·lustració dirigit a menuts.

Comparteix

Icona de pantalla completa