Diari La Veu del País Valencià
Els preus creixen dos punts més que els salaris en l’última dècada

Una de les principals demandes de les organitzacions sindicals és que s’apugen els sous. Inclús les darreres setmanes i mesos els grans empresaris valencians estan fent una crida pública a la pujada salarial perquè els treballadors vegen recompensats els esforços econòmics que van haver de dur a terme durant els anys més durs de la crisi econòmica.

Segons les dades fetes públiques dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el salari brut mitjà al País Valencià en 2017 –última dada disponible– és de 1.677 euros, 81 euros més alt que 10 anys abans. Això suposa que entre 2007 i 2017 el sou mitjà abans d’impostos va créixer un 10,19%.

Tot i que és cert que els salaris s’han incrementat els darrers deu anys, ho han fet a un ritme menor que els preus. Segons les dades de l’INE, l’Índex de Preus al Consum (IPC) va créixer un 12,4% entre 2007 i 2017. Això suposa que el preu de la cistella de la compra ha augmentat un 2% més que els sous en 10 anys. Les dades posen de manifest que malgrat que els salaris són 81 euros superiors als de fa dos anys, el poder adquisitiu dels valencians és menor al de 2007, tot i haver deixat ja enrere la crisi econòmica.

La diferència entre els preus i els sous augmenta quan la persona que treballa és una dona, ja que segons les dades de què disposa el sindicat de tècnics d’Hisenda, GESTHA, les dones cobren un 28% menys de mitjana que els homes al País Valencià. Segons Eurostat, la bretxa salarial a l’estat espanyol i al País Valencià és superior a la de països com ara Itàlia, Romania i Luxemburg. En el total anual, això suposa que les treballadores perceben 4.185 euros menys que els homes a l’any.

A més, també segons l’INE, el salari mitjà anual dels homes es va incrementar en 247,50 euros entre 2010 i 2014, mentre que l’increment en el cas de les dones va ser només de 9,60 euros.

Salaris per davall de la mitjana

El que també mostren les dades de l’INE és que els sous al País Valencià estan notablement per davall de la mitjana de l’estat espanyol. Així ho va denunciar el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, en una entrevista amb Diari La Veu, en la qual va explicar que aquesta situació ve donada per uns beneficis a nivell d’empresa menors que la mitjana estatal i perquè al País Valencià es genera un producte de mitjà-baix valor afegit.

“No em cansaré de dir –encara que hui en dia les empreses tenen en funció de l’impost de societats un 59% de pèrdues– que cada vegada més l’empresari ha d’apujar els sous”, va dir el president de la CEV a Diari La Veu. En els mateixos termes es va pronunciar dimecres en À Punt Notícies Matí el president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata.

De fet, el sou mitjà valencià és 200 euros inferior al de la mitjana estatal, que ascendeix a 1.889 euros. Només els treballadors d’Extremadura, amb un salari mitjà de 1.583,4 euros, i els de les Canàries, amb un sou mitjà de 1.606,6, cobren menys que els valencians. Per contra, els treballadors d’autonomies amb una indústria potent tenen salaris molt superiors. Encapçala el rànquing el País Basc, amb uns sous mitjans de 2.208,8 euros, seguit de Madrid, amb salaris de 2.191,7 euros, i Navarra, on els treballadors cobren de mitjana 2.117,8 euros.

És per això que tant Navarro com altres grans empresaris i el Consell defensen un canvi de model productiu que comporte un augment de la productivitat i dels salaris. En aquest sentit, el conseller d’Economia, Rafa Climent, ha insistit aquest dimecres en la necessitat d'”avançar cap a una economia més sostenible i inclusiva, que promoga la plena ocupació, una major productivitat, la igualtat de gènere i un treball decent per a totes les persones”.

Comparteix

Icona de pantalla completa