Diari La Veu del País Valencià
Les conseqüències de l’ERO temporal en Ford: 8 proveïdors presenten plans d’ajust davant les aturades de la factoria

Ford Almussafes aplica des d’aquest divendres un ERO temporal, que ja està tenint conseqüències fora de la factoria. Huit indústries proveïdores de Ford han presentat mesures com a conseqüència dels ajustos en la planta d’Almussafes (la Ribera Alta), que van des de regulacions d’ocupació fins a aturs tècnics per a dedicar hores a formació.

Aquestes indústries són les més afectades directament per l’expedient de Ford Almusssafes però moltes altres juguen amb la possibilitat de redistribuir la producció per a pal·liar els efectes de la companyia automobilística, segons informen a EFE fonts sindicals. A aquestes mesures se suma el tancament de Zender, amb 36 treballadors, que cessarà la seua activitat el pròxim 31 de desembre després que Ford haja decidit prescindir dels seus serveis.

Des d’UGT han informat que les empreses que negocien expedients d’ocupació segueixen l’acord aplicat per Ford d’un complement salarial del 80% i en el 100% d’antiguitat i pagues extraordinàries, i hui dia no s’ha produït cap conflicte social. En el cas concret de Gestamp, amb al voltant de 400 treballadors, s’ha tancat un ERO temporal amb el 80% del salari brut i en altres tres indústries segueix obert el termini de negociació de l’expedient.

Es tracta, segons fonts de CCOO, de Magna, amb un centenar d’empleats; Lear Automotive, d’uns 200, i Faurecia, amb uns 350 treballadors, que negocien expedients temporals que podrien estar tancats a finals de la setmana que ve.

En Autotrim, segons CCOO, no hi ha hagut acord amb els sindicats sobre l’expedient i aquestos demandaran la causalitat de l’ERO temporal davant la Direcció General de Treball amb l’argument que l’empresa té beneficis continuats i repartiment de dividends.

En altres indústries s’ha optat per dedicar hores a formació, fer aturs tècnics amb permisos retribuïts o aplicar la bossa d’hores, com és el cas de Sas, Aktrion i Plastic Omnium, amb qui redistribueixen la producció.

Ford ha iniciat aquest divendres l’aplicació de l’ERO temporal, que afectarà la majoria de la plantilla durant diversos dies d’aquest mes, de desembre i de gener de 2019. Des de l’Associació Valenciana d’Indústria Auxiliar (AVIA) han indicat que esperaran a la reunió prevista de Ford Europa amb els sindicats el pròxim dia 15 per a veure si la multinacional adopta més mesures de cara al futur i han tornat a traslladar un missatge de tranquil·litat als empleats del sector i als seus col·laboradors.

Comparteix

Icona de pantalla completa