Diari La Veu del País Valencià
El Consell declara BIC el santuari i les termes romanes de Mura de Llíria

El Ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret pel qual declara Bé d’Interés Cultural (BIC) en la categoria de zona arqueològica el santuari i les termes romanes de Mura de Llíria. A més de la declaració com a BIC, el decret estableix també el règim de la zona arqueològica i s’indiquen els usos permesos i el règim d’intervenció en la zona protegida.

La tramitació de l’expedient per a aconseguir la declaració de BIC es va iniciar per una resolució d’incoació de 9 de juny de 2018, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport. Després de la incoació, s’ha seguit el procediment legalment previst i s’han sol·licitat informes a les conselleries afectades, sense que conste cap al·legació en la declaració. A més, en l’expedient consten els informes favorables del Consell Valencià de Cultura, de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles i de la Universitat de València-Estudi General. També consta un pronunciament de la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats, d’aprovació d’una proposició no de llei per a garantir la protecció, la conservació i la promoció del santuari oracular i les termes de Mura.

El santuari i les termes romanes de Mura constitueixen un dels conjunts arqueològics i arquitectònics monumentals més singulars i importants de la Hispània Romana i manté un bon estat de conservació. Les restes conservades formen part d’un complex de caràcter públic en què es diferencien dues zones: una religiosa (el santuari) i un conjunt termal doble amb les seues dependències dotacionals. El jaciment està integrat per quatre parts principals: les vies (via dels temples i via de les termes, amb dos monuments funeraris); la part del temple grec i taverna (amb restes d’un edifici en forma de temple grec i d’una taverna que conserva restes de pintures al fresc de les seues estances); la part amb restes d’una construcció anomenada hospitia o hospitalia i d’un altre temple, i la part de les termes (amb dos edificis termals i dependències de serveis).

Cal destacar que Llíria, antiga Edeta, és, juntament amb Sagunt (Saguntum) i València (Valentia), una de les ciutats de referència del territori valencià per a les èpoques ibèrica i romana. Les restes més monumentals i representatives d’aquesta antiga ciutat romana són, fins a hui, les que corresponen a l’àmbit ocupat pel santuari i les termes romanes de Mura. En un primer moment aquest espai corresponia a una zona situada fora de l’urbs. A partir de la meitat del segle I dC, la ciutat ha anat creixent amb la construcció de nous espais públics que impliquen l’ampliació de l’urbs romana que absorbeixen els antics monuments funeraris.

Comparteix

Icona de pantalla completa