Diari La Veu del País Valencià
Morera defensa que els parlaments no estatals tinguen veu directa i poder de decisió a Europa

El president de les Corts, Enric Morera, defensarà aquest dissabte en la reunió plenària de la Conferència de Presidències de Parlaments Autonòmics (COPREPA), que se celebra a la seu de les Corts d’Aragó, que els parlaments no estatals de les regions europees tinguen un major pes i protagonisme en la presa de decisió en el context europeu.

Segons ha explicat Morera, “l’esmena que propose a la Declaració de Saragossa, que hem de consensuar i presentar demà [per aquest dissabte] en públic després de la reunió, està en connexió amb el que defensa també el president del Comité Europeu de les Regions, Heinz Karl-Lambertz, respecte a la continuació i millora de les polítiques de cohesió”. “A més, considere que les assemblees legislatives de les autonomies i regions europees tenim una connectivitat directa amb la ciutadania i amb la realitat dels pobles que representem i això significa que hauríem de tindre una veu directa i poder de decisió a la Unió Europea”, ha afegit.

Per al president de les Corts, “les polítiques europees com la PAC o la distribució de fons i subvencions de la Unió no poden ser una funció que tinguen només els governs estatals, perquè es poden produir situacions de desigualtat com ens ha passat, per exemple, amb els acords d’importacions de cítrics que han perjudicat seriosament els llauradors valencians just a l’inici de la temporada”. “Per a evitar aquestes situacions contraproduents i que generen tensions i rebuig de la ciutadania cap al procés de construcció europea, considere que s’ha de tindre en compte les regions, tant els seus òrgans executius com també en els legislatius”, argumenta Morera.

En eixe sentit, el president també informarà de les conclusions del grup europeu que coordina sobre la diversitat cultural i lingüística a la Unió. En la seua opinió, “les aportacions que hem rebut de parlaments, universitats i col·lectius d’experts de molts països han estat molt profitoses i demostren que existeix un interés real per a preservar i potenciar eixa diversitat que enriqueix molt Europa”. “Caldrà continuar treballant pel reconeixement de les llengües minoritàries com a llengües oficials i d’ús en les institucions europees”, remarca Morera.

Aquest dissabte al matí es reuniran a Saragossa els presidents de huit parlaments autonòmics per a tractar el posicionament de les assemblees en temes com la cohesió europea i la despoblació del món rural. També es donarà compte dels grups de treball en marxa, tant en COPREPA com en l’europea CALRE, que celebrarà la seua reunió anual el pròxim 21 de novembre al parlament regional de les Açores, a Portugal.

Comparteix

Icona de pantalla completa