Diari La Veu del País Valencià
Les gelades afecten el 50% de la collita d’ametlla a Utiel-Requena

RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors i Ramaders ha informat que les gelades dels últims dies han afectat ja aproximadament el 50% de la collita d’ametlla de la comarca d’Utiel-Requena, “amb uns danys superiors a la quantitat de 2 milions d’euros”.

Les gelades han afectat sobretot a les parcel·les situades en zones més baixes i comprenen una extensió d’unes 6.500 hectàrees d’ametllers. La major incidència s’ha donat en les varietats més precoces, encara que les tardanes també s’han vist afectades. Les més perjudicades són la ‘Llargueta’ i la ‘Desmai Roig’.

Els termes municipals amb majors danys són per ordre de magnitud Utiel, Camporrobles i Requena.

Segons la Unió, enguany els productors de la comarca esperaven una bona collita que rondara els 2,5 milions de quilos, després de la baixa producció de la campanya passada. El preu a més, en les Llotges de referència de Reus i Múrcia, se situava proper als 2 €/kg.

La Unió ja havia anunciat fa unes setmanes la possibilitat del risc de gelades davant l’avançament de la floració com a conseqüència de les altes temperatures de febrer i de la primera quinzena de març. En aquest sentit, va a treballar per tractar d’adequar les característiques de les assegurances de l’ametller a la realitat del sector, ja que el percentatge d’aquestes és insignificant a causa del seu elevat preu i les seues condicions.

El passat mes de desembre, la Unió de Llauradors i Ramaders va remetre un escrit al Director de l’Entitat Estatal d’Assegurances (ENESA), José Mª García de Francisco, on li proposa diverses qüestions per a millorar l’actual assegurança de l’ametller, perquè servisquen per a augmentar la contractació d’aquesta. Entre elles, es demana “una revisió dels rendiments màxims fixats, dels preus màxims d’assegurança i les característiques del risc de gelada amb un estudi detallat de costos”.

Comparteix

Icona de pantalla completa