Diari La Veu del País Valencià
València acull el festival Open House 2019 per a acostar l’arquitectura urbana a la ciutadania

L’Ajuntament de València ha anunciat que obrirà les portes d’un gran nombre d’edificis i espais públics amb motiu de l’Open House València 2019, un festival d’arquitectura i urbanisme que se celebrarà en la capital valenciana del 3 al 5 de maig per a acostar l’arquitectura urbana a la ciutadania.

Segons ha informat l’Ajuntament, l’alcalde, Joan Ribó, i el regidor de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Vicent Sarrià, van presentar aquest divendres al matí la iniciativa, que està impulsada per l’Acadèmia Europea del Paisatge Urbà (AEPU), dins del moviment global Open House Worldwide Family.

L’Open House Worldwide Family està conformat per 42 ciutats grans i mitjanes, entre les quals es troben Barcelona, Madrid i Bilbao i a les quals s’afegiran l’any vinent València, Nàpols i Tallinn.

Ribó va explicar que la iniciativa naix amb l’objectiu d'”acostar, de forma didàctica, l’arquitectura urbana i la seua història a la ciutadania” i va remarcar que València és “una ciutat rica en patrimoni arquitectònic i paisatgístic, lamentablement poc conegut i poc reconegut”.

Per la seua banda, Sarrià va indicar que la presentació d’aquesta iniciativa s’emmarca en la Setmana de l’Urbanisme, que conclou aquest cap de setmana i que s’ha celebrat per a “afavorir la participació activa de la ciutadania a l’hora de dissenyar la ciutat perquè l’urbanisme done respostes a les necessitats ciutadanes”.

El president del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València, Mariano Bolant, i l’arquitecte Javier Domínguez, com a representants de l’organització, van defensar durant la presentació de l’esdeveniment que “l’arquitectura no és únicament una experiència estètica” sinó que és “una tècnica que s’adapta a les necessitats de les persones”. A més, Domínguez va destacar que l’experiència es completarà amb altres activitats. Per exemple, s’oferirà la possibilitat de tindre “una visió de la ciutat des de l’aire” volant en globus, coincidint amb la celebració del 160 aniversari d’aquest invent. A més, es donaran a conéixer refugis i edificis de la II República, de la qual València va ser capital. Entre ells es troben construccions emblemàtiques de l’època del valencià Cayetano Borso di Carminati i altres arquitectes racionalistes.

“A partir de la pròxima primavera desenes d’edificis, places i jardins de la ciutat seran visitats, interpretats i, en definitiva, gaudits com a referents d’art i d’història per milers de persones de qualsevol edat, condició i origen”, va afegir Ribó.

Ports obertes a 50 edificis “de tota mena, forma i mida”

La trobada que se celebrarà en maig es concep com “un festival d’arquitectura i urbanisme” i ha sigut acollida en ciutats com Nova York, Roma, Chicago, Buenos Aires, Tel Aviv o Melbourne. La idea va sorgir en 1992 a Londres de la mà de Victoria Thornton.

L’objectiu és la reflexió arquitectònica i sobre el disseny dels espais ciutadans, també des d’un punt de vista d’oci i gastronomia. En la primera edició d’aquesta trobada, València obrirà les portes de 50 edificis “de tota mena, forma i mida” perquè puguen ser coneguts pels ciutadans també per dins, més enllà de les façanes. Les visites als edificis estaran guiades per arquitectes, autors en alguns casos de les construccions, i per voluntaris vinculats a aquest àmbit. A més, hi haurà conferències i altres activitats, com ara tallers adreçats als menors.

Domínguez va destacar l’oportunitat que donarà l’Open House València perquè “tots els ciutadans puguen gaudir d’aquest privilegi” amb visites a diferents immobles, alguns “restringits i no visitables habitualment”. “Els ciutadans que només perceben la pell podran descobrir l’interior, la grandesa d’espais que els arquitectes fan perquè siguen visitats per les persones de forma amable”, va dir.

Comparteix

Icona de pantalla completa